Panoramski vodič kroz Požarevac

GRADSKI MUZEJ

Gradski muzej

Narodni muzej konstituisan je 1895. nakon beogradskog Narodnog muzeja i najstariji je u Srbiji, u konstrukciji Muzeja je odeljak arheologije sa lapidarijumom i impozantnim skulpturama drevne kulture Rimljana i Galerija pomen zbirke M. Markovića ,ova galerija prikazuje umetničke slike na stalnoj postavci. Slike nasih napoznatijih umetnika se nalaze u muzeju,a u zbirci su i nekoliko svetskih unikata : pero calamus koje je služilo za stalno pisanje po rimskim voštanim pločama, originalna numizmatička zbirka, kao i grb Viminaciuma realizovan od mermera, veliku vrednost prezentuje rimski sarkofag iz 3. veka, raskošno ukrašen reljefnim slikama i nadgrobna stena jednog rimskog legionara. U primarnoj zgradi muzeja su zastupljeni arheološke stvari i praistorijske, antičke, viminacijumske i srednjovekovne kolekcije, medju mnogobrojnim dragocenim eksponatima unikatno mesto izvesno zauzimaju freske iz fresko oslikanih grobova iz Viminacijuma i grb Viminacijuma, spremište srebrnih ukrasa, kao i stvari izradjeni od svih vrsta metala (bronze, srebra, zlata, olova, gvoždja), stakla, kosti, staklene paste, gline, mermera, u kolekcijama se nalaze zbirke nakita, oružja (izradjenog od metala, kamena), oruđa, posudja (od stakla, metala, gline), fibula, žižaka i dr.

 

GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI

Galerija Barili

Galerija radi kao pravno lice pod imenom i ostvaruje mogućnost da se gosti kroz slike informišu o stvaralaštvu poznate slikarke, M. Pavlović Barilli bila je jedna od prvih slikara nadrealizma u Srbiji i jedna od najznačajnijih autorki srpskog slikarstva 20. veka,rođena je u Požarevcu, bila je među izuzetnim umetnicima sa domaćih prostora koji su tokom prve polovine 20. veka stvarali u duhu svog doba, družeći se i izlažući sa najznačajnijim predstavnicima evropske umetničke scene. Sastavila je u slikarstvu moći raznovrsnih kultura, srpske, nemačke i italijanske, napravivši jedinstveno delo velike vrednosti, uspešno je pratila nove trendove i u modnom dizajnu, za vreme boravljenja u Americi, a pisala je i poeziju, memoriljalna galerija ceremonijalno je otvorena za javnost 24. juna 1961. godine pod krovom prepravljene stare porodične kuće Pavlovića. U svom posedu galerija poseduje 893 umetnička rada (135 ulja, 51 pastel, 286 tempere, 6 grafika i 415 crteža) galerija poseduje i zbirku Mileninih dečijih radova , porodične i Milenine personalne predmete , nameštaj, Mileninu vlastitu biblioteku, kao i zbirku umetničkih radova preostalih autora, među kojima se ističu dela izlagača Bijenala ‘’San i Masta’’ odnosno ‘’U svetlosti Milene’’

 

GRADSKA GALERIJA

Gradska galerija

U strogom centru Požarevca,u zoni koja je namenjena pesacima, na Starom korzou, smeštena je Gradska galerija, poseban izložbeni prostor u kojem se mogu naći razne kako izložbene tako i promotivne angažovanosti, smisao jedne ovakve galerije koja je pocela sa radom u aprilu 2011. godine je da nastane duhovno stecište pristalica likovne umetnosti,galerijski prostor je namenjen pretežno za likovne, ali i tematske postavke koje ovde konstituiše i gradski muzej, arhiv, biblioteka, gradska galerija je otvorena tokom cele nedelje.

 

ETNO PARK TULBA (sa šatorom)

Etno park Tulba

Etno-park Tulba ili muzej ispod otvorenog neba je jedan od retkih etno-parkova u Srbiji, postavljen je na istoimenom području iznad Požarevca, na području etno-parka, između ostalog, se vidi okućnica, bunar sa čekrkom, mala brvnara (Melnica), kuća razbijenog tipa mesta iz osamdesetih godina 19. veka. U idejnom nacrtu ,zamišljena je i izgradnja anfiteatra za scensko prikazivanje raznovrsnih priredbi, nekoliko zanatskih radionica u funkciji očuvanja starih zanata po kojima je ovaj kraj bio čuven -grnčarski, opančarski, sarački, kazandžijski i mnogi drugi zanimljivi sadržaji, u neposrednoj blizini postavljen je i Carski šator, sličan onome u kome je 21. jula 1718. godine potpisan poznati Požarevački mir. Toga dana dve strane u ratu,sa jedne Austrija i Venecija u savezu i Turska sa druge strane, uz posredovanje Engleske i Holandije, sastavile su primirje nakon dvogodišnjeg ratovanja, po mišljenju mnogih istoričara bio je to najvažniji događaj u Evropi u 18. veku, adaptacija spoljašnjeg prostora oko šatora još nije dovršeno, a tu su predviđeni jarboli za zastave zemalja učesnica, trim staze , kamene klupice za odušak, tribine sa stotinak mesta, igralište za decu, područje za piknik pod nadstrešnicom i drugi sadržaji namenjeni izletnicima i turistima.

 

ERGELA LJUBIČEVO

Ergela Ljubičevo

Ergela Ljubičevo slovi za jednu od prvih ergela u Srbiji (1853), njen začetnik je bio knjaz Miloš Obrenović, nagađa se i da je ergela postala iz majčinske ljubavi kneginje Ljubice za najstarijeg sina Milana, koji je neretko bio bolan, žudeći da stvori boravište daleko od gradske prašine, tako je knjaz Miloš naložio da se ceo put od imanja do Požarevca zasadi hrastovima. Sagradjen je konak i tri-cetiri štala u kojima je knjaz čuvao svoje konje, to svoje gazdinstvo, na kome je postala ergela, darivao je državi, naziv Ljubičevu je dao knez Mihailo, u spomenu na svoju majku, kneginju Ljubicu, ženu knjaza Miloša. Često je gosti nazivaju oazom mira i tišine, ergela je doživljavala život nacionalne istorije ali je stalno, nakon teških dana dolazilo je razdoblje kada se ona ponovo obnavljala, početkom XX veka, ergela je nikla u konjarsku instituciju evropskog ranga i posedovala je oko 500 grla plemenite rase, oni koji prvi put navrate do ergele Ljubičevo pruža im se šansa da organizovano razgledaju ergelu, predstavljanje finesa iz programa Igara – Ljubičevski višeboj, da uživaju u vožnji fijakerom, upoznaju i prouče trofejne sale kao i da upoznaju spomenik dignut u znak učinaka grla Ljubičevca. Zapravo, Ljubičevac je 1974. godine pobedio u sve tri klasne trke i tripl krunu, za ergelu Ljubičevo je povezana turističko-sportska priredba Ljubičevske konjičke igre koje se od 1964.godine uglavnom organizuju na početku septembra meseca, tokom poslednjih godina Ergela je obnovljena drugom fazom ozelenjavanja parka Knjeginje Ljubice, izvedeno je i renoviranje, bojenje ograde i kapije, kupljeni su fijakeri, dresurna oprema, prilagođena je i parkovska rasveta.

 

VIMINACIJUM

Viminacium

Jedan od najglomaznijih i najsačuvanijih gradova Rimskog carstva Viminacijum, nalazi se u srcu Srbije na čijem je prostoru rođena jedna petina svih rimskih osvajača, arheološki park Viminacijum gostima sada donekle pruža usecaj davnog vremena, a u sledećim decenijama treba da ga oživi, na području Srbije rođeno je osamnaest rimskih osvajača, jedna petina od ukupnog broja cara osvajaca koji su vladali Rimom. Na području Španije su, recimo , rođena dvojica, a na području Nemačke jedan, ova informacija pokazuje koliku je vrednost od sredine trećeg do kraja četvrtog veka za Rimsko carstvo imala teritorija na kojoj se danas nalazi Srbija, sa nje su se ka Rimu kretali naredni vođe kako bi zaustavili propadanje imperije koja je lagano tonula u dekadenciju. Jedan od tih imperatora , rođen na teritoriji Srbije, napravio je civilizacijski progres dostavivši Milanski edikt kojim su Hrišćani priznati za ravnopravne građane Rimskog carstva, devetnaest vekova docnije stvari su suštinski drugačije, na ova područja dolaze svetski i regionalni vođe težeći da na njima utemelje stabilnost. Definitivno zadnji takav kongres izvršen je u Viminacijumu, predsednici država jugoistočne Evrope sakupili su se na samitu “Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi”, radoznalo su sišli u podzemni sistem tog rimskog grada kako bi uz netipične perspektive, zapravo odozdo, osmotrili ostatke rimskog blaga u nekropolama. U tunelima iskopanim ispod grobnica imali su mogućnost da vide njihovu unutrašnjost, ukrašenu freskama za koje arheolozi uveravaju da su među najlepšim i najbolje sačuvanim delima te vrste, svidelo im se, a osobe koji paze arheološki lokalitet Viminacijum smatraju da će to dobro delovati na brigu o kulturnoj baštini na ovim prostorima.

 

PARK ČAČALICA I EKOLOŠKI DOM

Ekološki dom i Čačalica

Izletište i memorijalni park Čačalica se nalazi na brdu sa istim imenom iznad grada, na visini od 200 m, na par stotina metara od centra grada, obrasla je gustom šumom i sa veoma mnogo zelenila, cveća, a poseduje i tri izvora, Čačalica ima idealne uslove za promenadu i razgledanje biljnih vrsta, a sređene su i brojne staze za razonodu i odmor kao i igrališta za decu. Čačalica je i memorijalni-park, jer se na ovom području nalaze tri spomenika: prvi do kog dođete posvećen je poginulima za vreme Drugog svetskog rata, drugi – sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, osobenost za ovaj spomenik je da je u njegovoj najbližem području zasađeno 441 breza iz Rusije sa ruskom zemljom u znak pamćenja na 441 poginulih vojnika i oficira, treći spomenik koji se nalazi na samom vrhu brda, grandioznih dimenzija je ¨Spomenik slobodi¨. Sa ovog položaja se pruža božanstven pogled na grad, memorijalni-park Čačalica zauzima površinu vecu od 20 hektara, na njoj je dignut i ekološki dom namenjen mladima koji dozvoljava relaksaciju i ugođaj za sve poklonike prirode.

ZGRADA NAČELSTVA

Zgrada načelstva

Gradjevina okružnog Načelstva sagradjena je 1888. godine u stilu bečkog akademizma sa finesama inspirisanim italijanskom renesansom, u tom zdanju momentalno su smešteni gradska, okružna i policijska uprava, kao i gradska biblioteka, ova božanstvena zgrada poseduje podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje koje je sagradjeno posle 1955. godine. Iako je građena krajem 19. veka ova građevina prezentuje prekretnicu u građenju javnih građevina svojom grandioznim izgledom , organizovanim unutarnjim prostorom koji odiše slikanim kompozicijama i dekorativnom plastikom, postoje nedoumice ko je arhitekta ovog nacrta, po sadašnjim tvrdnjama spominju se arhitekte Ministarstva građevina Fridrih Gizel, kao i okružni inžinjer Miler. Oko građevine se pruza park čija je izgradnja proticala sve do 1894. godine, u centralnom delu je konstituisana skulptura knezu Milošu Obrenoviću čiji je autor bio Dj. Jovanović, na građevinu Načelstva je napokon vraćen Grb Kraljevine koji je stoja na zdanju od građenja 1889. do 1945, godine, načinjen je u doba kralja Milana Obrenovića, a sada je i zvanični grb Republike Srbije, prethodnih decenija bio je ostavljen u depou požarevačkog muzeja, grb je sa građevine nekad uklonila Komunistička partija posle drugog svetskog rata.

,

 .

HIPODROM

Hipodrom

Požarevački hipodrom je jedan od prvih sportski objekata u Požarevcu i okruženju, njegovo građenje otpočeto je 1892. Godine, a prve trke na njemu dogodile su se već sledeće 1893. godine, požarevački hipodrom sada pripada u red najuređenijih sportskih objekata ove vrste u Srbiji. Sagradjen je na razdaljini od nekoliko kilometara od centra grada, pruza se na površini od oko 50 ha, ima kvalitetne uslove za organizovanje svih kategorija konjičkih takmičenja, sportski deo sačinjavaju dve trkačke staze: galopska, travnata, staza duga 1550 m, kasacka staza, sa šljakastom podlogom duga 1400 m kap i skakalište za preponske utakmice. Obe trkačke staze i skakalište su “A” kategorije, sportski fragment hipodroma ukrasava i veličanstvena betonska tribina na kojoj mooze da stane oko 5000 gledalaca, svake godine na pocetku septembra hipodrom je namenjen za ljubičevske konjičke trke, ta tradicija je počela 1964.godine i produžila se i sada.

.

SPORTSKI CENTAR

Sportski centar

Sportski centar u Požarevacu napravljen je kao više namenski sportski kompleks i poce je sa radom 1983. godine, od juna 1986. godine u sklopu Sportskog centra pocinje sa radom otvoreni olimpijski bazen, nadomak bazena je izgrađen prvo teniski teren, a potom i tereni za košarku, mini golf, mamutski šah, ubrzo očekujemo otvaranje stadiona malih sportova u okviru koga je izgradjen i manji poslovni centar.

.

 

PANORAMSKI VODIČ NA SAJTU RADIJA „BOOM 93“


http://boom93.com/info/vodic-kroz-grad.html

 

Projekat turističke promocije grada Požarevca zajedno su realizovali Radio „Boom 93“ iz Požarevca i AS design.
Fotografija pozadine: Zoran Petrovic Petrika.