четвртак, 16 марта 2023 / Published in Blog
Šabac

Šabac je jedan od najlepših gradova u Srbiji i to smo nedavno imali priliku da iskusimo na pravi način. Putovanje u ovaj grad bilo je inspirativno i prepuno novih otkrića. U ovoj objavi, želimo da podelimo sa vama naše iskustvo i neke od naših omiljenih delova ovog grada.

(више…)
уторак, 14 марта 2023 / Published in Blog
Saša Stojanović i Snežana Perić

Ukoliko tražite inspiraciju za neobičan izlet van velikih gradova, Loznica bi mogla biti pravo mesto za vas. Ovaj gradić u zapadnoj Srbiji, smešten pored reke Drine, obiluje prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim znamenitostima. Kolega Rade i ja smo se nedavno uputili u Loznicu, sa ciljem da istražimo turističke potencijale ovog grada.

(више…)
недеља, 05 марта 2023 / Published in Blog
Predstavljanje virtuelnih tura na RTS-u

Digitalni svet, društvene mreže i virtuelna realnost omogućili su nam da putujemo bez troška, ostvarimo veću bliskost i interaktivnost sa domaćinima, ali i da posetimo destinacije koje nismo bili u prilici da vidimo uživo. Virtuelne ture predstavljaju novo i inovativno sredstvo u promociji turizma, koja može privući turiste i pomoći im da se odluče za određenu destinaciju.

Na sajmu turizma u Beogradu, imao sam priliku da novinarima RTS-a predstavim potencijal virtuelnih tura u promociji turizma. Pokazao sam im primer virtuelne ture koji smo izradili za opštinu Petrovac na Mlavi, potom 360 video koji smo snimili prilikom alpinističkog uspona na Gornjačku klisuru, a potom sam im predstavio i druge načine kako se mogu upotrebiti ture i 360 filmovi.

Na primer, možete odabrati selo Ždrelo ili bilo koju drugu lokaciju, a mi smo snimali u selu Bistrica koje ima najveći broj vodenica u Srbiji. Takođe smo snimili i selo Ždrelo, koje je ove godine bilo na konkursu za izbor najboljeg etno sela u Srbiji, a nova atrakcija koju je Turistička organizacija Petrovca na Mlavi nedavno aktivirala je Via ferrata ili gvozdeni put.

Osim toga, imamo mogućnost da iskusimo alpinističko penjanje uz obronke Gornjačke klisure putem virtuelne ture. Pored toga, postoje i drugi načini na koje se mogu iskoristiti virtuelne ture i 360 filmovi u promociji turizma, kao što je mogućnost planinarenja kroz virtuelni svet ili obilazak svetski poznatih destinacija.

Sela u virtuelnom svetu predstavljaju posebnu atrakciju, a radili smo dosta sela u Srbiji, kao i veliki broj inostranih sela koji su predstavljeni na imerzivan način. Takođe, putem kacige za virtuelnu realnost možemo iskusiti kako izgleda alpinizam u prvom licu i osetiti uzbuđenje i adrenalin koji ovaj sport pruža.

Virtuelne ture mogu privući turiste i pomoći im da se odluče za određenu destinaciju. One predstavljaju sjajno sredstvo za promociju turizma, jer omogućavaju turistima da dožive određenu lokaciju na potpuno nov način, da istraže mesta koja su im interesantna.

субота, 04 марта 2023 / Published in Blog
Virtuelna tura AI veštačka inteliggencija

Upotreba veštačke inteligencije u kreiranju virtualnih tura postala sve popularnija. Ja sam nedavno koristio AI servis Skybox Labs kako bih napravio virtuelne panorame grada Beograda, koje bi mogle biti korisne u stvaranju umetnosti, video igara, VR iskustava i još mnogo toga.

Skybox Labs je, za sada, besplatan istraživački alat koji omogućava korisnicima da kreiraju panoramske virtuelne ture dodavanjem samo nekoliko reči koje opisuju željenu lokaciju, kao što su „cvetna livada“ ili „Hram bogova“. Moguće je sačuvati virtuelne ture koje vam se dopadaju na vaš uređaj ili ih podeliti sa drugima putem jedinstvenog URL-a. Skybox Labs je jednostavan za korišćenje i omogućava vam da lako kreirate virtuelne ture za bilo koju lokaciju na planeti.

Međutim, postoje i neki poznati problemi koje Skybox Labs trenutno ima. Na primer, resolucija virtuelnih tura je trenutno ograničena na 1536px visine x 3278px širine, ali tim radi na povećanju ovog ograničenja. Takođe, kvalitet generisanih virtuelnih tura se još uvek razvija, a brzina kreiranja tih tura je takođe nešto što se još uvek usavršava. Još jedan problem koji se javlja prilikom kreiranja virtuelnih tura su šavovi koji su vidljivi tamo gde se završavaju slike, ali razvojni tim radi na poboljšanju ovog problema.

Skybox Labs koristi modifikovanu verziju Stabilne Difuzije, koja je dostupna svima sa CreativeML OpenRAIL-M licencom koja dalje specificira prava i upotrebu. Skybox Labs je besplatan za upotrebu, ali se mora imati na umu da korišćenjem ovog alata dajete Blockade Games, Inc. i 330AI Innovations, Inc. – kreatorima ovog alata – pravo da koriste bilo koju sliku koju kreirate u bilo koju svrhu, bilo da je u pitanju komercijalna ili nekomercijalna svrha, bilo gde u univerzumu. Ipak, slike koje kreirate su vaše i možete ih koristiti u bilo koje svrhe, bilo da je u pitanju komercijalna ili nekomercijalna svrha.

Iako je ovaj alat još uvek u razvojnoj fazi, uspeo sam da stvorim virtuelne ture koje prikazuju Beograd iz različitih uglova i perspektiva. Naravno, postoje neka ograničenja, kao što je kvalitet slike, brzina kreiranja slika i pojava ivica slike. Međutim, verujem da će se ova tehnologija brzo razvijati i da će uskoro biti dostupna mnogo veća količina kvalitetnih i realističnih virtuelnih tura.

Upotreba veštačke inteligencije u kreiranju virtuelnih tura je veoma korisna jer pruža korisnicima mogućnost da istraže nove lokacije i upoznaju nove kulture bez potrebe da stvarno putuju. Ova tehnologija takođe može da bude korisna za promociju turističkih destinacija, za obrazovne svrhe i za izradu arhitektonskih projekata.

Ukratko, virtuelne ture su izuzetno korisne za istraživanje sveta, a upotreba veštačke inteligencije u kreiranju virtuelnih tura može samo da unapredi njihovu kvalitet i dostupnost. Sa nestrpljenjem očekujem da vidim šta će doneti budućnost ove tehnologije i kako će uticati na način na koji istražujemo svet oko nas.

TOP