Ostrvo Kipar

Najistočnije ostrvo Mediterana, ušuškano na raskršću Evrope, Afrike i Bliskog istoka, najveće posle Sardinije i Sicilije, podeljeno na dva dela između Turaka i Grka, a opet pod najvećim uticajem Engleza… Kipar je, složićete se, jedinstveno mesto, ni po čemu slično svojoj ostrvskoj mediteran skoj braći.

Na ovom ostrvu na istoku Sredozemnog mora leta traju najduže, čak osam meseci, ima najviše sunčanih dana, pa nije čudo da je za turiste atraktivno sve do kraja novembra. Ako odletite do Larnake, čekaju vas divne plaže i toplo more, ali nije to jedini razlog da posetite Kipar. Ima mo još tri.

Za romantike: Afrodita i Kleopatra

Kipar ima divan nadimak. Zovu ga Ostrvo ljubavi. Najpre zbog toga što je prema mitologiji rodno mesto najlepše grčke boginje Afrodite. Na plaži kod impresivnog ka menja između Limasola i Pafosa, tamo gde se može stići samo automobilom ili peške, iz morske pene rodjena je boginja ljubavi, a tu penu i danas možete videti tamo gde nemirno more udara u stene. Prohladna, divlja i duboka već posle samo pola metra, voda menja boju u zavisnosti od doba dana. Legenda kaže da ćete, ako otplivate tri puta oko Afroditine stene, u narednoj godini stati pred matičara. Pa ako vam je do braka, probajte, ne može da škodi!
Ipak, Afrodita nije jedini razlog zašto Kipar zovu Ostrvo ljubavi. Još jedan mit kaže da ga je Marko Antonije poklonio svojoj obožavanoj Kleopatri, a da je ova egipatska lepotica bilje sa ostrva koristila kako bi pravila opojne parfeme.

Za hedoniste: Halumi i Komandarija

Znate onaj divni sir koji kad je svež škripi pod zubima, a kad se isprži ili baci na gril rasteže se i topi u ustima? Da, Kipar je dom halumija, sira koji se pravi od kozjeg mleka i kojem je Evropska unija do delila laskavu etiketu – halumi je halumi samo ako je sa Kipra! Služi se svuda na ostrvu, čak i u fast fud restoranima, a ide uz salatu, hleb, maslinovo ulje, ali i sa marmeladom! Apsolutna gurmanska avantura koju ne treba propustiti! Osim toga, za kiparsko deser tno vino kažu da je najstarije na svetu! Sa izuzetno povoljnim položajem, perfektnim zemljištem i velikim brojem sunčanih dana, Kipar je idealno mesto za uzgoj vinove loze. A tu, u selu Erimi, nalazio se pre 4.500 godina veliki vinski centar, u kojem se tada pravilo slatko crveno vino nama, koje su pominjali Hesiod, Homer i Plinije Stariji. Ipak, sudbinu ovog vina najviše je odredila legenda po kojoj je engleski kralj Ričard Lavlje Srce, osvojivši Kipar u Trećem krstaškom pohodu, u gradu Limasolu probao to vino na sopstvenom venčanju 1191. godine i navodno izjavio: „Vino kraljeva i kralj medu vinima!“. Iako su meštani to vino od pamtiveka zvali nama, današnji naziv duguje templarima, vitezovima iz reda Svetog Jovana, koji su kupili ostrvo od Ričarda i na jednom imanju koje se nazvali La Grande Commanderie preuzeli proizvodnju. Komandarija sadrži sve sastojke Kipra: med, trave, vanilu, začine i sušeno voće. Ono je poput prozora u kiparsku dušu, kažu lokalni enolozi. Zato neka vam zaškripi halumi pod zubima i vino sklizne sve do same kiparske suštine.

Za ljubitelje čuda: Ovde žive vanzemaljci

Kipar je sjajno mesto za ljubitelje čudesa, pa je jedna od turističkih ponuda i lov na NLO! Naime, eksperti kažu da je nebo nad ovim ostrvom puno neobičnih fenomena, čudne svetlosti i pojava koje se mogu, ali i ne moraju na učno objasniti, pa svi koji žele da otkriju posetioce sa drugih planeta imaju čemu da se raduju na Kipru. Mnogi su turisti objavili snimke i fotografije vanzemaljskih pojava“, a ko smo mi da im protivrečimo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.