Spomenik Đure Jakšića

Na ovom primeru mozete videti kako smo spomenik Đure Jakšića iz stvarnog sveta konvertovali u 3D model. Model se moze uvesti u bilo koji 3D program ili video igricu.

Fotogrametrija

Fotogrametrija je stvarno uredan proces. To je odličan način dokumentovanja opipljivih predmeta, ljudi, životinja i okruženja u njihovom trenutnom stanju. Ako ste upoznati sa VR svetom, možda ste čuli izraz „fotogrametrija“. Verovatno ste primetili da zvuči kao reč fotografija. Interesantno je da se fotogrametrija i fotografija stvarno odnose na značenje. Fotogrametrija je proces korišćenja fotografije za dokumentovanje objekata u njihovoj trodimenzionalnoj osnovi. Objekti mogu biti mali i opipljivi kao prsten, ili nešto mnogo veće poput zgrade. Objekat je snimljen i meren slikama uzetim iz različitih uglova. Ove slike se onda spajaju u jednu datoteku koja sadrži dovoljne podatke za izmišljanje objekta. Ova datoteka se može koristiti na tri različita načina; kao digitalnih medij, u virtuelnoj stvarnosti i za replikaciju.

Digitalni medij

Datoteka konstruirana fotogrametrijom je 3D model objekta. Može se posmatrati i interaktivno koristiti na digitalnom monitoru. 3D model se može prikazati na veb lokaciji, video snimku ili video igrici.

Fotogrametrija u VR

3D model dostiže dublji nivo interaktivnosti u virtuelnoj stvarnosti. VR prostor koristi fotogrametriju da dovodi objekte iz stvarnog sveta u bezgranično okruženje. Imamo kolekciju slučajnih predmeta za interakciju, od keksa do bušilice.

Replike: 3D štampa

Druga upotreba fotogrametrije je tačna ili modifikovana reprodukcija. 3D model se može poslati na 3D štampač da bi se stvorio replikacija stvarnog objekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.