Политичко ангажовање Богољуба Карића – 

Покрет снага Србије 

Bogoljub Karić - Srbija izboriБогољуб Карић на једном од митинга Покрета Снага Србије

Моје политичко ангажовање била је погрешна одлука. Нисам прихватио да 2006. године своју политичку партију ставим под кључ. И рекао сам ”не, нећу”. И погрешио сам. А као визионар нисам смео себи то да дозволим. Јер, морам да пливам, да препливам све реке и језера да бих дошао до циља и остварио га. Ја сам и то морао да прођем без онога што се десило. А десило се да ми је власт све узела. (ПСС! – Улазак у политику грешка).

Кариће у јавности ”бије глас” да су увек блиски с властима. Три пута се огледао у политици и сва три пута се, по властитом признању, провео као ”бос по трњу”. Најчешће се спомиње ”кафа код комшије”, односно чињеница да је моја вила на Дедињу била тик уз резиденцију Слободана Милошевића. Испредале су се најфантастичније приче. Неспорно је да смо били комшије и није остало само на „испијању кафе“. Успостављене се и многе друге везе. Пре свега фамилија Карић била је у добрим односима са Милошевићевом супругом Мирјаном Марковић.

– У политику сам увек улазио – од Анте Марковића до данас – не да би се бавио тим послом, него сам био принуђен да пробам нешто да урадим на поправљању пословног амбијента и услова пословања за мале породичне компаније. И само због тога. 

На пример, Анти Марковићу сам предложио да направи Савез реформских снага Југославије. Рекао сам му да је потребно формирати партију да би се спасила држава јер све пропада. Почињу грађански ратови, ми идемо у пакао. И то не национална, него само реформска партија са огранцима у свакој југословенској републици. Циљ је био да се избегну ратови и победи економија и разум. Каже ми Анте Марковић да је то врло интересантан предлог и замоли ме да то ставим на папир. Писмо програма за Анте Марковића је писао др Милан Митровић, а према мојим инструкцијама. Однесем Анти, а он позове Ацу Митровића, потпредседника Савезног извршног већа и покаже му програм. Онда Аца зове мене и каже: ”Долази одмах”. Њему је идеја била фантастична. И у јулу 1990. године основан је Савез реформских снага Југославије.

Али, заборавио сам тада да тајне службе добро раде свој посао. Зове ме Слоба Милошевић, то је било годину дана после његовог говора на Газиместану и пита: ”Шта ви то радите?” И преприча ми цео мој разговор с Антом Марковићем. Кажем да то није тачно и почнем да се вадим да нисам то рекао, а Слоба узме папир: ”Ево ти, прочитај. Ко је ово рекао, ти или ја? Ти њему дајеш идеју. Ја правим Србију. Правим другу државу. А ти радиш против мене”. Ја му кажем да, напротив радим добру ствар јер желим да очувам државу. А он ми одговори: ”Немој да се бавиш с тим, иначе ја морам другачије да се понашам према теби. Ми вас са Косова поштујемо, ви чините добра дела, дали смо вам Седмојулску награду. Али ово не смеш да радиш, Анте Марковић је издајник, непријатељ српског народа”. Кажем Слоби да ћу све да пренесем Анти Марковићу, а он ме испрати: ”Слободно му реци. Иди и све му реци што сам ти ја казао. И поручи му да ће да заврши у затвору”. Одем ја код Анте и све му испричам, а он каже: ”Много си се добро држао” и покаже ми стенограм мог разговора са Слобом који је снимала војна обавештајна служба.

У време владавине Слободана Милошевића отворено сам, не једном, рекао да нећу да финансирам Милошевићеву Социјалистичку партију Србије. И поред таквог мог става, у време санкција добио сам да водим Министарство без портфеља у влади Мирка Марјановића. Задатак ми је био да доведем стратешке партнере за 86 највећих српских предузећа која су требала да се приватизују по посебном програму Владе Србије. За три месеца довео сам највеће међународне партнере. Чим се завршило бомбардовање Србије напустио сам Владу. Иначе зграда Владе Републике Србије изнутра је била потпуно срушена.  

С Мирјаном Марковић упознао ме Душан Митевић. Чим сам ушао у њену канцеларију, приметио сам на зиду Титов портрет и рекао: ”Титова слика. Свака част. То поштујем”. А после демократских промена у Србији, у периоду 2004-2006. година, доживео сам невиђену политичку хајку на мене и нашу породицу и  компанију. После фантастичног изборног резултата и хајке власти која је затим уследила био сам спреман да свој Покрет снага Србије прикључим Демократској странци Србије и изађем из тог посла, али то ипак нисам урадио. 

Зелена салата као метафора породичног бизниса у области пољопривреде – слоган и симбол кампање Богољуба Карића за председничке изборе у СрбијиРезултат слика за богољуб карић салата

Сарадња с властима увек интригира јавност. А питам ја ту јавност како је могуће направити један велики пројекат било где у свету без блиске сарадње са властима? Шта је била Флорида? Мочвара. Ту мочвару је група америчких предузимљивих људи претворила у чудо. Да је власт, савезна администрација, хтела да минира тај пројекат, могла је. 

Покрет Снага Србије био је стварно замишљен као покрет који је од Србије требало да направи земљу која ради, гради и рађа. Зато је врло брзо по оснивању Покрета пришло је том покрету више десетина локалних партија које су пришле нама као колективно учлањење, а да ништа нису тражили заузврат. Просто су веровали да ми представљамо чврст програм развоја Србије. 

Наш програм је био врло разумљив свима, јасан и прихватљив иако је усвојен 2009. године. Он је модеран и данас актуелан.

C:\Users\Dunja\AppData\Local\Temp\FineReader11\media\image1.jpeg

Програм Покрета снага Србије – Богољуб Карић

„Покрет снага Србије-БК“ је формиран да својим програмским опредељењем и практичним политичким делањем оствари промене у политичком и економском систему који ће омогућити да држава Србија стане уз раме европским земљама. Покрет је отворен за све грађане Србије, који подржавају Програм ове политичке организације и који својим личним, политичким ангажовањем желе допринети стварању друштвеног мира и благостања у Србији.

Будућа Србија каквој тежимо биће Србија обнове свих значајних вредности традиционалне српске државе којој ће бити придодате карактеристике савремених држава, тако да ће Србија бити модерна, а то значи рационална, правна и демократска, речју, држава правде и достигнућа.

Приоритетни задаци политичког делања Покрета снага Србије јесте успостављање услова за развој демократије у Србији. У том смислу ће:

Циљеви и вредности за које се покрет залаже: будућа Србија – модерна држава

Темељ модерне државе Србије биће нова уставна решења јавно и парламентарно разматран и финализиран, а демократском процедуром усвајан од стране грађана Србије. Нов Устав треба да обезбеди функционисање државе као рационалне, демократске и ефикасне институције.

Србија за коју се залажемо биће држава српског народа и свих равноправних грађана који живе у њој, без обзира на пол, расу, национално, верско, политичко или неко друго опредељење. Националним мањинама гарантоваће се сва права која уживају у најсавременијим демократским државама.

Покрет ће константно бринути о примени Универзалне декларације УН о људским правима и слободама. У свим случајевима њеног кршења Покрет ће реаговати правовремено и јавно. Србија не сме бити држава прогањаних, обесправљених, угрожених, дискриминисаних, лажно или полуистинито информисаних грађана. Залагаћемо се за отварање свих тајних досијеа и поништење свих нелегално и нелегитимно донетих закона, декрета, и одлука послератне монопартијске власти којима су појединци у Србији неосновано политички дискриминисани, протеривани са својих огњишта, забрањивано им је да се врате у своју земљу или им је на различите начине одузимана имовина. Степен обезбеђења и заштите људских права и слобода биће мерило успешности развоја демократије у Србији.

Србија мора постати истински правна држава са независном трипартитном влашћу: парламентарном, извршном и судском, која ће обезбедити да сви грађани Србије, без обзира на пол, веру, нацију или политичку припадност, буду изједначени пред законом. Демократска Србија за коју се залаже Покрет обезбедиће слободни и јавни парламентарни живот у Скупштини Србије који континуирано мора одражавати изборну вољу грађана Србије при доношењу закона и одговарајућих правних одлука. Правосудни систем почиваће на законима који ће начином избора судија и финансирањем судијске дужности обезбедити судијама независност, самосталност и сталност у раду.

Штампа и медији биће слободни, одговорни и независни.

Покрет се залаже, а по уласку у власт обезбедиће услове, да за изборе у Србији наши држављани могу формално и практично гласати у земљи привременог боравка. Статус наших сународника из расејања биће уставом дефинисан, тако да они могу имати равноправно учешће у политичком, управном и привредном животу матице. Континуирана брига о нашима у расејању, посебно о културној, језичкој и верској едукацији младих, биће један од приоритетних задатака модерне Србије.

Покрет ће се залагати за ефикасно добијање држављанства Србије, како за наше сународнике у расејању, тако и за бројне избеглице из бивше Југославије у Србији. Тај рок треба да буде максимално 30 дана од предаје прописане документације. Будућа Србија поштоваће вољу избеглица у избору места живљења: залагаће се за њихов безбедан повратак, живот и егзистенцију у ранијем месту живљења или за обезбеђење нормалних услова за њихов живот у Србији.

Покрет је против било чијих и на било ком месту спроведених етничких чишћења. После убиства нема већег злочина од присиљавања људи да мењају веру, националност, језик или место живљења. Насилне сеобе су својеврсни геноцид.

Покрет ће посебно инсистирати на праву грађана да живе у здравој животној и радној средини. То је наша обавеза и према генерацијама које тек долазе. Србија мора имати стратегију контроле и одржавања животне средине, што значи да није довољно само потписати и ратификовати одговарајуће конвенције и правила, већ се морају континуирано стварати услови да се тим документима преузете обавезе и спроводе. Покрет ће пружати политичку и стручну подршку свим покретима и удружењима која се боре за заштиту животне средине.

Територијална организација модерне државе Србије биће децентрализована на регионалном принципу и са високим степеном локалне самоуправе. Обезбедиће се услови за доследну примену Европске повеље о локалној самоуправи тако да ће територијална организација модерне Србије функционисати на три основна нивоа: државни, регионални и локални. Региони ће бити територијалне јединице са високим степеном аутономије у економском, кадровском и културном погледу а општине ће добити проширене надлежности како би грађани највећи број својих свакодневних проблема могли решити у месту живљења.

Нећемо дозволити да Србија остане једина држава у Европи у којој локална самоуправа није власник имовине коју користи. Регије не могу имати државотворне атрибуте.

Спољна политика Покрета

Покрет ће се залагати да Србија води спољну политику која је више никад неће довести у сукоб посебно са ЕУ и Америком. Морају се правити мостови сарадње са свим државама из којих Србија може остварити сопствени интерес. Приоритет треба да буде у интензивној регионалној сарадњи са суседима из којих треба стварати услове за што брже укључење у европске интеграције, чланство у ЕУ и што бољу сарадњу у оквиру Партнерства за мир. Традиционална и чврста сарадња са Русијом и Кином мора се подићи на стратешки ниво, унапређење односа са Европском Унијом, као и Индијом, Бразилом, Египтом, Аргентином и државама Покрета несврстаних треба да употпуне модерну српску дипломатију која ће омогућити Србији да буде и на западу и на истоку.

Покрет ће захтевати израду новог Закона о дипломатској служби који треба да обезбеди рационалност и стручност у организовању ове значајне државне службе, јер су непотизам и партијско-олигархијски интереси већ дуже време главна сметња њеној модернизацији и ефикасности.

Однос према Косову и Метохији

И када би се Америка одрекла Тексаса, Француска Корзике, Шпанија Баскије или Аустрија Корушке, Србија се никада не сме одрећи своје Старе Србије, тј. Косова и Метохије. Дакле, садашње стање на КИМ за нас је привремено а српска дипломатија треба да чини све што је у њеној моћи да такво стање не буде легитимизовано.

Захтеваћемо и даље да велике силе, САД, Русија и ЕУ, ургентно приме у чланство ЕУ све земље Западног Балкана, дакле и Србију са обе покрајине. На тај начин спласнуле би међунационалне тензије а Срби и Албанци окренули би се решавању заједничких, највећих проблема, а то су сиромаштво и енормна незапосленост. Борбом за Косово и Метохије у границама Србије, а на основу територијалне организације Србије заснованој на основним принципима Европске повеље о локалној самоуправи, ми чувамо мир и стабилност Европе на и света.

Државно уређење – државна управа

Модерна држава може ефикасно функционисати само ако има образовану, квалитетно опремљену, добро плаћену и одговорну државну управу. Приоритетни задатак Покрета биће рационализација њеног састава на свим нивоима и онемогућавање наставка партијског на уштрб стручног кадрирања.

Покрет ће се залагати за професионалну војску која је модернизована и у броју како је то решено у савременим европским државама. Неправду која је учињена према хиљадама прерано пензионисаних, и на друге начине занемарених официра и подофицира, настојаћемо да исправимо кроз ургентно решавање њиховог статуса као државне бриге о стручним војним кадровима.

Србија још увек нема модеран, квалитетан систем образовања који производи способне кадрове за обезбеђење прогреса привреде, државе и њених грађана. Учинићемо све да се унапреди квалитет система образовања и да се он усклади са потребама тржишта рада и друштва у целини. Србија је потписник Болоњске конвенције а наш је задатак да се боримо и за примену те конвенције у образовном програму Србије.

Србија мора усвојити системске мере за стимулисање науке, даровитих људи, афирмисаних културних радника и спортиста. Желимо државу достигнућа а не привилегија, јер стимулисањем, уважавањем и поштовањем најбољих, обезбедићемо сигурност и за мање даровите.

Борба против корупције

Корупција је проблем нашег друштва. Висок је степен њене изражености у разним областима. Корупција је системска, утемељена чак и у врху власти, њених служби и органа на свим нивоима. Само се може системским мерама санирати и искоренити. Како би се одлучно кренуло у решавање овог приоритетног задатка Покрет ће инсистирати на следећем:

– да Србија приоритетно почне са утемељењем правне државе,

– да се усвоје одавно обећавани адекватни закони: о денационализацији, о својинским односима, о заштити ино-улагања, о  јавној својини, о планирању и изградњи, као и о доступности информација,

– да се обезбеде услови и аутономија рада контролних државних органа,

– да се ограничи право коришћења имунитета,

– да се изради правилник о понашању и одговорности државних службеника и сл.

Покрет ће посебно инсистирати и на организовању систематског развијања свести о неопходности моралног поступања. Системом школског образовања и породичног васпитања настојаћемо да се у Србији, посебно код млађих генерација, развија свест: да не треба желети и успети преко моћи, мимо закона и изнад могућности. Тиме желимо створити услове за елиминацију најопаснијег вида корупције-трговину утицајем.

Економија и запошљавање

Основни циљ економског програма Покрета јесте у изградњи модерне државе Србије са ефикасним системом који успева да динамизира привредни раст и унапређује благостање, односно бољи живот грађана. Основу тог економског система чиниће приватна својина, ревитализована производња, посебно пољопривредна и примарна, снажно стимулисан креативни и иноваторски рад, као и континуирани подстицај развоју предузетништва, малих и средњих предузећа, нарочито породичног бизниса. Покрет, ревитализацију привреде сматра задатком изнад свих задатака, без чијег адекватног решења није могуће направити било какав озбиљан, значајан помак ни у једном другом сегменту друштва. Тај задатак је у стању да уради једино влада у чијем су саставу стручни људи који су практично потврдили своје вредности пре него што су почели да се баве политиком.

Покрет би спољнотрговинско пословање либерализовао све до мере која не угрожава националну економију. На унутрашњем плану обезбедила би се пуна тржишна либерализација и онемогућило би се стварање монопола.

Покренућемо поступке за уставно лимитирање државног захватања из привреде и предузетништва и те захвате желимо свести на меру од 28- 32% како се чини у свим модерним државама. Паралелно са растерећењем привреде од непотребних, паразитских издатака, предузећемо неопходне поступке за смањивање енормне јавне потрошње како би се она свела на разумну меру у односу на државни буџет (20-25%). Европа не жели у свом друштву расипнике и оне који троше више него што зарађују, на нам је и један од најважнијих предуслова за пријем у чланство ЕУ, управо смањење јавне потрошње, односно рационално државно понашање и управљање.

Желимо зауставити распродају преосталих националних, стратешких ресурса и профитабилних предузећа. Захтеваћемо преиспитивање сумњиво спроведених приватизација и јавно обелодањивање и санкционисање одговорних. Настојаћемо да се стопира трансфер новца од спроведених приватизација у буџет Србије и усмери у привредни развој, подстицај производње и извозних послова, као и за ревитализацију пензионог фонда.

Покрет ће инсистирати на повратку у Србију незаконски отуђених и изнетих пара пореских обвезника. Заложићемо се за отварање државне предузетничко-развојне банке кроз коју би се та, повраћена средства користила за дугорочне, нискокаматне кредите и друге стимулације малим и средњим предузећима, породичним фирмама и фармама. Спровешће се корените промене на финансијском тржишту, посебно у области банкарства, како би се повратило поверење грађана у банке и како би банке дале пуни допринос ревитализацији привреде и стимулацији предузетништва.

Пореска и кредитна политика, коју би Покрет покренуо, биле би првенствено у функцији привредног развоја и профитабилног пословања. Усвојио би се сет нових закона којима се обезбеђује смањење јавне потрошње, стимулација производње, предузетништва и обављање извозних послова. Суштина пореске политике била би у значајном смањењу пореских основа а повећању броја пореских обвезника. На тај начин легализовао би се велики број послова који данас припадају сфери сиве економије, чиме би се отворио простор повећању запослености, повећању државног буџета, и толико неопходном уравнотежењу спољнотрговинског пословања Србије. Србија има нпр. око 12 милиона квадратних метара слободног и неискоришћеног пословног простора; тај простор највећим делом може се ставити на располагање младим, креативним предузетницима, без накнаде у разумном периоду, и они би тиме добили велики стимуланс да уђу у бизнис, запосле најмање себе и постану нови порески обвезници.

Будућа Србија мора елиминисати и даље присутне велике административне и финансијске потешкоће и препреке са којима се грађани суочавају кад отварају и региструју предузећа или кад настоје користити расположиве субвенције, финансијске стимулансе и друге предузетничке и банкарске повољности.

Пољопривреда

Ако се за привреду Србије оправдано говори да је скоро пред банкротом, Покрет сматра да је пољопривреда њена основна полуга која је из тог стања може извући. Због тога пољопривреду треба ставити на здраве ноге, да она постане темељ наше привредне куће, над којом ћемо затим успешно развијати индустрију и то ону, за коју пре свега имамо сировине у земљи, и са којом можемо бити конкурентни у свету. Коренитим променама у пољопривреди, највећој нашој фабрици под отвореним небом, могуће је у петогодишњем циклусу обезбедити да Србија произведе довољно здраве и јефтине хране да задовољи потребе својих грађана и да се од извоза вишка пољопривредних производа може купити све оно што се у Србији не може произвести.

Покрет би као приоритетно учинио да се из државног буџета сваке године у поменутом петогодишњем циклусу повећају издвајања за пољопривреду, посебно за стимулисање пољопривредне производње, у износу за 3-4%, како би се достигао европски ниво од 15-20%. Садашња издвајања су више него мизерна, и износе око 3%, а што је најмањи износ од свих европских држава. Захтеваћемо и да све јединице локалне самоуправе, у којима постоје услови за развој пољопривреде, оформе локални аграрни буџет.

Учинићемо све да се преиспитају досадашње распродаје земље и стопирају даља стварања српских латифундиста. Просек поседа пољопривредних произвођача у Србији од 2,8 хектара државним интервенцијама мора се повећати како би се приближио европском просеку од 18,5 хектара. Држава која третира пољопривреду као стратешку привредну и националну грану мора се обавезати на финансирање неопходних пољопривредних радњи за подизање пољопривредних култура, организовани и стручни надзор над пољопривредом, као и на гаранцију откупа пољопривредних производа.

Покрет ће инсистирати на поједностављењу административних потешкоћа код регистрације пољопривредних газдинстава и на коначном усвајању одговарајућег закона о сеоским задругама. Задругарство је одржало српско село и српску нацију између два светска рата а задруге пољопривредних произвођача у најразвијенијим државама Европе и дан данас се старају о решавању 80-90% потребштина пољопривредника. Србија мора повратити и обновити значај и улогу задруга за сопствени аграр и живот на селу.

Будућа Србија ургентним мерама мора зауставити демографски егзодус са села. Обавеза је Покрета да се континуирано залаже за стимулисање опстанка и квалитета живљења на селу. У том смислу ефикасније се мора решавати питање пензионог и здравственог осигурања за пољопривреднике, питање унапређења развоја инфраструктуре села а Покрет ће инсистирати и на издвајању посебних доприноса и додатака за живот пољопривредника у планинским и слабо насељеним сеоским срединама. Пољопривредницима би била обезбеђена пристојна старосна пензија, коју би жене стицале са 55 а мушкарци са 60 година.

Социјална политика

Ревитализована привреда са пољопривредом у основи, стимулисано и профитабилно предузетништво, функционалан банкарски систем који подстиче и помаже развој домаће привреде и националне економије, као и адекватни порески и други закони, створиће услове за повећање државног буџета из кога ће се финансирати несметани развој независног и квалитетног школства, науке, културе и спорта као и комплетна обнова пензионог и здравственог фонда.

Научници, иноватори и сви даровити, посебно млади грађани, биће посебно стимулисани за свој рад, а у школама ће се са борбе за просек прећи на залагање за квалитет и подстицање најбољих. Само најбољи и најуспешнији могу створити богату Србију у којој ће пристојан живот имати сви грађани Србије.

Циљ нашег социјалног програма је да Србија постане држава социјалне правде која ће свим својим грађанима обезбедити бесплатно основно и средње школско образовање и здравствено осигурање. Факултетско образовање биће такође бесплатно према могућностима државе, а обавезно за оне који су успешно завршили претходно образовање и редовно и квалитетно у извршавању студентске наставне обавезе. Држава коју намеравамо градити утврдиће минимални социјално-егзистенцијални износ који ће бити гарантован свима који су, не својом вољом, без запослења. То исто утврдило би се и кад су у питању хендикепиране особе, с тим што би они имали предност код запошљавања у администрацији. Покрет ће инсистирати да се посебна пажња при изградњи објеката и станова обрати на прилагођавање хендикепираним особама.

Државном пензионом фонду треба вратити одузету имовину и покренути поступке за његову ревитализацију кроз преиспитане и новоспроведене приватизације. Покрет има намеру да интензивира поступке за стимулисање приватне иницијативе и конкурентности у пензионо-здравственој и осигуравајућој сфери како то већ функционише на задовољство здравствених осигураника и пензионера у најразвијеним европским државама. Желимо да повећана конкуренција доведе и до унапређења квалитета лечења а да бројност хоспитализованих пацијената и решених случајева буде критеријум који ће одређивати ко може бити способан да опстане у тој делатности.

Србија мора потписати и створити услове за примену Европске социјалне повеље и Римске повеље којом се гарантује заштита права свих пацијената којима је потребно лечење. Будућа Србија имаће европске стандарде радног времена и услове за стицање заслужене пензије.

Наталитет, породица, положај жена

С обзиром на драстичан пад наталитета Покрет има приоритетну обавезу да захтева и избори се за формирање државног фонда за подстицај рађања, бригу о мајкама и породици. Трудничко боловање мора бити у износу од 100%, државна накнада мора бити обезбеђена за свако новорођено дете, а породице са троје и више деце имале би посебан новчани стимуланс. Дечја храна, одећа и опрема морају се ослободити државних дажбина. Мајке са више деце би имале предност при запошљавању, јер је материнство све, само не мана.

Статус жене у Србији мора бити не само материјално него и етички унапређен. Захтеваћемо корекције одговарајућих закона и ефикасније санкције за злостављање и неравноправност према женама у свим сферама нашег друштва. Родна равноправност је за Покрет основно људско право и предуслов дугорочног друштвеног прогреса. Због тога ћемо инсистирати на реализацији најновијих ставова Савета Европе да се у државама чланицама усвоје квоте од најмање 40% представника сваког пола у саставу скупштина, влада, државних органа, органа политичких партија, државних медија… 

У парламенту Србије мора се усвојити државна стратегија ради реализације нове демографске политике са којом ће се трајно заштитити породица, наталитет и виталност нације. 

Морална и духовна обнова Србије

Без моралне и духовне обнове неће бити толико потребне опште обнове и стварања модерне државе Србије. Један од најважнијих задатака у том смислу биће да се наше друштво припреми и оспособи за стварање и неговање правих вредности. Покрет инсистира да се у Србији коначно учини крај непотизму и негативној кадровској селекцији, јер су подобни, подани, лицемерни и аморални опустошили Србију и довели је на најнижи степен општег стања у њеној историји.

Будућа Србија не сме бити држава монопола ни у једној сфери, њена будућност је извесна само ако буде држава модерних достигнућа и стратешких циљева.

Из школских и наставних програма потпуно треба избацити политиканство и идеологију. Школе ће стварати слободно мислеће грађане који се васпитавају у високо моралном духу залагања за успех, љубав, међусобну толеранцију и поштовање саговорника и сарадника, правдољубивост и спремност на признање права на грешку и опроштај. Универзитет мора постати центар слободног, умног размишљања и фабрикације слободно мислећих, најстручније образованих стручњака и интелектуалаца, усмерених и опредељених да се једино квалитетом знања, умећа и уложеног труда стичу позиције и одговарајући статус у друштву.

Покрет ће велику пажњу посветити стварању услова за неопходну ревитализацију статуса Српске православне цркве и омогућиће пуну слободу њених активности као и повраћај одузете јој имовине и добара. Покрет ће се залагати за равноправно поштовање верских активности и празника свих конфесија у Србији.

За остваривање својих програмских циљева Покрет ће се борити активним и континуираним политичким делањем, а биће као странка отворен за све грађане Србије у матици и расејању, без обзира на њихову националну припадност, вероисповест или степен образовања.
Покрет ће увек бити спреман за сарадњу са невладиним организацијама и удружењима, независним синдикатима, угледним породицама и грађанима, као и за политичка удруживања са свим демократским странкама са сличним циљевима а посебно кад то национални и државни интерес захтева. 

Спољна политика Покрета

Покрет ће се залагати да Србија води спољну политику која је више никад неће довести у сукоб посебно са ЕУ и Америком. Морају се правити мостови сарадње са свим државама из којих Србија може остварити сопствени интерес. Приоритет треба да буде у интензивној регионалној сарадњи са суседима из којих треба стварати услове за што брже укључење у европске интеграције, чланство у ЕУ и што бољу сарадњу у оквиру Партнерства за мир. Традиционална и чврста сарадња са Русијом и Кином мора се подићи на стратешки ниво, унапређење односа са Европском Унијом, као и Индијом, Бразилом, Египтом, Аргентином и државама Покрета несврстаних треба да употпуне модерну српску дипломатију која ће омогућити Србији да буде и на западу и на истоку.

Покрет ће захтевати израду новог Закона о дипломатској служби који треба да обезбеди рационалност и стручност у организовању ове значајне државне службе, јер су непотизам и партијско-олигархијски интереси већ дуже време главна сметња њеној модернизацији и ефикасности.

Однос према Косову и Метохији

И када би се Америка одрекла Тексаса, Француска Корзике, Шпанија Баскије или Аустрија Корушке, Србија се никада не сме одрећи своје Старе Србије, тј. Косова и Метохије. Дакле, садашње стање на КИМ за нас је привремено а српска дипломатија треба да чини све што је у њеној моћи да такво стање не буде легитимизовано.

Захтеваћемо и даље да велике силе, САД, Русија и ЕУ, ургентно приме у чланство ЕУ све земље Западног Балкана, дакле и Србију са обе покрајине. На тај начин спласнуле би међунационалне тензије а Срби и Албанци окренули би се решавању заједничких, највећих проблема, а то су сиромаштво и енормна незапосленост. Борбом за Косово и Метохије у границама Србије, а на основу територијалне организације Србије заснованој на основним принципима Европске повеље о локалној самоуправи, ми чувамо мир и стабилност Европе на и света.

Државно уређење – државна управа

Модерна држава може ефикасно функционисати само ако има образовану, квалитетно опремљену, добро плаћену и одговорну државну управу. Приоритетни задатак Покрета биће рационализација њеног састава на свим нивоима и онемогућавање наставка партијског на уштрб стручног кадрирања.

Покрет ће се залагати за професионалну војску која је модернизована и у броју како је то решено у савременим европским државама. Неправду која је учињена према хиљадама прерано пензионисаних, и на друге начине занемарених официра и подофицира, настојаћемо да исправимо кроз ургентно решавање њиховог статуса као државне бриге о стручним војним кадровима.

Србија још увек нема модеран, квалитетан систем образовања који производи способне кадрове за обезбеђење прогреса привреде, државе и њених грађана. Учинићемо све да се унапреди квалитет система образовања и да се он усклади са потребама тржишта рада и друштва у целини. Србија је потписник Болоњске конвенције а наш је задатак да се боримо и за примену те конвенције у образовном програму Србије.

Србија мора усвојити системске мере за стимулисање науке, даровитих људи, афирмисаних културних радника и спортиста. Желимо државу достигнућа а не привилегија, јер стимулисањем, уважавањем и поштовањем најбољих, обезбедићемо сигурност и за мање даровите.

Борба против корупције

Корупција је проблем нашег друштва. Висок је степен њене изражености у разним областима. Корупција је системска, утемељена чак и у врху власти, њених служби и органа на свим нивоима. Само се може системским мерама санирати и искоренити. Како би се одлучно кренуло у решавање овог приоритетног задатка Покрет ће инсистирати на следећем:

– да Србија приоритетно почне са утемељењем правне државе,

– да се усвоје одавно обећавани адекватни закони: о денационализацији, о својинским односима, о заштити ино-улагања, о  јавној својини, о планирању и изградњи, као и о доступности информација,

– да се обезбеде услови и аутономија рада контролних државних органа,

– да се ограничи право коришћења имунитета,

– да се изради правилник о понашању и одговорности државних службеника и сл.

Покрет ће посебно инсистирати и на организовању систематског развијања свести о неопходности моралног поступања. Системом школског образовања и породичног васпитања настојаћемо да се у Србији, посебно код млађих генерација, развија свест: да не треба желети и успети преко моћи, мимо закона и изнад могућности. Тиме желимо створити услове за елиминацију најопаснијег вида корупције-трговину утицајем.

Економија и запошљавање

Основни циљ економског програма Покрета јесте у изградњи модерне државе Србије са ефикасним системом који успева да динамизира привредни раст и унапређује благостање, односно бољи живот грађана. Основу тог економског система чиниће приватна својина, ревитализована производња, посебно пољопривредна и примарна, снажно стимулисан креативни и иноваторски рад, као и континуирани подстицај развоју предузетништва, малих и средњих предузећа, нарочито породичног бизниса. Покрет, ревитализацију привреде сматра задатком изнад свих задатака, без чијег адекватног решења није могуће направити било какав озбиљан, значајан помак ни у једном другом сегменту друштва. Тај задатак је у стању да уради једино влада у чијем су саставу стручни људи који су практично потврдили своје вредности пре него што су почели да се баве политиком.

Покрет би спољнотрговинско пословање либерализовао све до мере која не угрожава националну економију. На унутрашњем плану обезбедила би се пуна тржишна либерализација и онемогућило би се стварање монопола.

Покренућемо поступке за уставно лимитирање државног захватања из привреде и предузетништва и те захвате желимо свести на меру од 28- 32% како се чини у свим модерним државама. Паралелно са растерећењем привреде од непотребних, паразитских издатака, предузећемо неопходне поступке за смањивање енормне јавне потрошње како би се она свела на разумну меру у односу на државни буџет (20-25%). Европа не жели у свом друштву расипнике и оне који троше више него што зарађују, на нам је и један од најважнијих предуслова за пријем у чланство ЕУ, управо смањење јавне потрошње, односно рационално државно понашање и управљање.

Желимо зауставити распродају преосталих националних, стратешких ресурса и профитабилних предузећа. Захтеваћемо преиспитивање сумњиво спроведених приватизација и јавно обелодањивање и санкционисање одговорних. Настојаћемо да се стопира трансфер новца од спроведених приватизација у буџет Србије и усмери у привредни развој, подстицај производње и извозних послова, као и за ревитализацију пензионог фонда.

Покрет ће инсистирати на повратку у Србију незаконски отуђених и изнетих пара пореских обвезника. Заложићемо се за отварање државне предузетничко-развојне банке кроз коју би се та, повраћена средства користила за дугорочне, нискокаматне кредите и друге стимулације малим и средњим предузећима, породичним фирмама и фармама. Спровешће се корените промене на финансијском тржишту, посебно у области банкарства, како би се повратило поверење грађана у банке и како би банке дале пуни допринос ревитализацији привреде и стимулацији предузетништва.

Пореска и кредитна политика, коју би Покрет покренуо, биле би првенствено у функцији привредног развоја и профитабилног пословања. Усвојио би се сет нових закона којима се обезбеђује смањење јавне потрошње, стимулација производње, предузетништва и обављање извозних послова. Суштина пореске политике била би у значајном смањењу пореских основа а повећању броја пореских обвезника. На тај начин легализовао би се велики број послова који данас припадају сфери сиве економије, чиме би се отворио простор повећању запослености, повећању државног буџета, и толико неопходном уравнотежењу спољнотрговинског пословања Србије. Србија има нпр. око 12 милиона квадратних метара слободног и неискоришћеног пословног простора; тај простор највећим делом може се ставити на располагање младим, креативним предузетницима, без накнаде у разумном периоду, и они би тиме добили велики стимуланс да уђу у бизнис, запосле најмање себе и постану нови порески обвезници.

Будућа Србија мора елиминисати и даље присутне велике административне и финансијске потешкоће и препреке са којима се грађани суочавају кад отварају и региструју предузећа или кад настоје користити расположиве субвенције, финансијске стимулансе и друге предузетничке и банкарске повољности.

Пољопривреда

Ако се за привреду Србије оправдано говори да је скоро пред банкротом, Покрет сматра да је пољопривреда њена основна полуга која је из тог стања може извући. Због тога пољопривреду треба ставити на здраве ноге, да она постане темељ наше привредне куће, над којом ћемо затим успешно развијати индустрију и то ону, за коју пре свега имамо сировине у земљи, и са којом можемо бити конкурентни у свету. Коренитим променама у пољопривреди, највећој нашој фабрици под отвореним небом, могуће је у петогодишњем циклусу обезбедити да Србија произведе довољно здраве и јефтине хране да задовољи потребе својих грађана и да се од извоза вишка пољопривредних производа може купити све оно што се у Србији не може произвести.

Покрет би као приоритетно учинио да се из државног буџета сваке године у поменутом петогодишњем циклусу повећају издвајања за пољопривреду, посебно за стимулисање пољопривредне производње, у износу за 3-4%, како би се достигао европски ниво од 15-20%. Садашња издвајања су више него мизерна, и износе око 3%, а што је најмањи износ од свих европских држава. Захтеваћемо и да све јединице локалне самоуправе, у којима постоје услови за развој пољопривреде, оформе локални аграрни буџет.

Учинићемо све да се преиспитају досадашње распродаје земље и стопирају даља стварања српских латифундиста. Просек поседа пољопривредних произвођача у Србији од 2,8 хектара државним интервенцијама мора се повећати како би се приближио европском просеку од 18,5 хектара. Држава која третира пољопривреду као стратешку привредну и националну грану мора се обавезати на финансирање неопходних пољопривредних радњи за подизање пољопривредних култура, организовани и стручни надзор над пољопривредом, као и на гаранцију откупа пољопривредних производа.

Покрет ће инсистирати на поједностављењу административних потешкоћа код регистрације пољопривредних газдинстава и на коначном усвајању одговарајућег закона о сеоским задругама. Задругарство је одржало српско село и српску нацију између два светска рата а задруге пољопривредних произвођача у најразвијенијим државама Европе и дан данас се старају о решавању 80-90% потребштина пољопривредника. Србија мора повратити и обновити значај и улогу задруга за сопствени аграр и живот на селу.

Будућа Србија ургентним мерама мора зауставити демографски егзодус са села. Обавеза је Покрета да се континуирано залаже за стимулисање опстанка и квалитета живљења на селу. У том смислу ефикасније се мора решавати питање пензионог и здравственог осигурања за пољопривреднике, питање унапређења развоја инфраструктуре села а Покрет ће инсистирати и на издвајању посебних доприноса и додатака за живот пољопривредника у планинским и слабо насељеним сеоским срединама. Пољопривредницима би била обезбеђена пристојна старосна пензија, коју би жене стицале са 55 а мушкарци са 60 година.

Социјална политика

Ревитализована привреда са пољопривредом у основи, стимулисано и профитабилно предузетништво, функционалан банкарски систем који подстиче и помаже развој домаће привреде и националне економије, као и адекватни порески и други закони, створиће услове за повећање државног буџета из кога ће се финансирати несметани развој независног и квалитетног школства, науке, културе и спорта као и комплетна обнова пензионог и здравственог фонда.

Научници, иноватори и сви даровити, посебно млади грађани, биће посебно стимулисани за свој рад, а у школама ће се са борбе за просек прећи на залагање за квалитет и подстицање најбољих. Само најбољи и најуспешнији могу створити богату Србију у којој ће пристојан живот имати сви грађани Србије.

Циљ нашег социјалног програма је да Србија постане држава социјалне правде која ће свим својим грађанима обезбедити бесплатно основно и средње школско образовање и здравствено осигурање. Факултетско образовање биће такође бесплатно према могућностима државе, а обавезно за оне који су успешно завршили претходно образовање и редовно и квалитетно у извршавању студентске наставне обавезе. Држава коју намеравамо градити утврдиће минимални социјално-егзистенцијални износ који ће бити гарантован свима који су, не својом вољом, без запослења. То исто утврдило би се и кад су у питању хендикепиране особе, с тим што би они имали предност код запошљавања у администрацији. Покрет ће инсистирати да се посебна пажња при изградњи објеката и станова обрати на прилагођавање хендикепираним особама.

Државном пензионом фонду треба вратити одузету имовину и покренути поступке за његову ревитализацију кроз преиспитане и новоспроведене приватизације. Покрет има намеру да интензивира поступке за стимулисање приватне иницијативе и конкурентности у пензионо-здравственој и осигуравајућој сфери како то већ функционише на задовољство здравствених осигураника и пензионера у најразвијеним европским државама. Желимо да повећана конкуренција доведе и до унапређења квалитета лечења а да бројност хоспитализованих пацијената и решених случајева буде критеријум који ће одређивати ко може бити способан да опстане у тој делатности.

Србија мора потписати и створити услове за примену Европске социјалне повеље и Римске повеље којом се гарантује заштита права свих пацијената којима је потребно лечење. Будућа Србија имаће европске стандарде радног времена и услове за стицање заслужене пензије.

Наталитет, породица, положај жена

С обзиром на драстичан пад наталитета Покрет има приоритетну обавезу да захтева и избори се за формирање државног фонда за подстицај рађања, бригу о мајкама и породици. Трудничко боловање мора бити у износу од 100%, државна накнада мора бити обезбеђена за свако новорођено дете, а породице са троје и више деце имале би посебан новчани стимуланс. Дечја храна, одећа и опрема морају се ослободити државних дажбина. Мајке са више деце би имале предност при запошљавању, јер је материнство све, само не мана.

Статус жене у Србији мора бити не само материјално него и етички унапређен. Захтеваћемо корекције одговарајућих закона и ефикасније санкције за злостављање и неравноправност према женама у свим сферама нашег друштва. Родна равноправност је за Покрет основно људско право и предуслов дугорочног друштвеног прогреса. Због тога ћемо инсистирати на реализацији најновијих ставова Савета Европе да се у државама чланицама усвоје квоте од најмање 40% представника сваког пола у саставу скупштина, влада, државних органа, органа политичких партија, државних медија… 

У парламенту Србије мора се усвојити државна стратегија ради реализације нове демографске политике са којом ће се трајно заштитити породица, наталитет и виталност нације. 

Морална и духовна обнова Србије

Без моралне и духовне обнове неће бити толико потребне опште обнове и стварања модерне државе Србије. Један од најважнијих задатака у том смислу биће да се наше друштво припреми и оспособи за стварање и неговање правих вредности. Покрет инсистира да се у Србији коначно учини крај непотизму и негативној кадровској селекцији, јер су подобни, подани, лицемерни и аморални опустошили Србију и довели је на најнижи степен општег стања у њеној историји.

Будућа Србија не сме бити држава монопола ни у једној сфери, њена будућност је извесна само ако буде држава модерних достигнућа и стратешких циљева.

Из школских и наставних програма потпуно треба избацити политиканство и идеологију. Школе ће стварати слободно мислеће грађане који се васпитавају у високо моралном духу залагања за успех, љубав, међусобну толеранцију и поштовање саговорника и сарадника, правдољубивост и спремност на признање права на грешку и опроштај. Универзитет мора постати центар слободног, умног размишљања и фабрикације слободно мислећих, најстручније образованих стручњака и интелектуалаца, усмерених и опредељених да се једино квалитетом знања, умећа и уложеног труда стичу позиције и одговарајући статус у друштву.

Покрет ће велику пажњу посветити стварању услова за неопходну ревитализацију статуса Српске православне цркве и омогућиће пуну слободу њених активности као и повраћај одузете јој имовине и добара. Покрет ће се залагати за равноправно поштовање верских активности и празника свих конфесија у Србији.

За остваривање својих програмских циљева Покрет ће се борити активним и континуираним политичким делањем, а биће као странка отворен за све грађане Србије у матици и расејању, без обзира на њихову националну припадност, вероисповест или степен образовања.
Покрет ће увек бити спреман за сарадњу са невладиним организацијама и удружењима, независним синдикатима, угледним породицама и грађанима, као и за политичка удруживања са свим демократским странкама са сличним циљевима а посебно кад то национални и државни интерес захтева. 

0