Развој и делатност породичне телевизије БК ТВ – БК Телеком

Радио-телевизија БК Телеком

Председник БК Групе Богољуб Карић је давно увидео да је телевизија моћан медиј пред којим тек стоји фантастична будућност технолошког развоја и проширења конвенционалних могућности. Та област је представљала један од најјачих државних монопола који је желео да разбије. Идеју да оснује сопствену телевизију могао је да реализује тек 1994. године, када су се стекли законски услови. Водећа идеја и слоган били су да БК ТВ буде породична телевизија за све три генерације једне породице.Резултат слика за bk telekom

Од самог почетка рада БК Телекома, као и бројне локалне телевизијске станице у оквиру БК групације које су ницале по целој Србији, сва истраживања гледаности показивала су да је реч о телевизији која је међу најгледанијима на територији коју је покривала својим сигналом.

БК телевизија (одомаћено име за Радио-телевизију БК Телеком) за кратко време је постала права породична телевизија, пристојна и технички доминантна у односу на друге приватне телевизије. Промовисала је модеран, динамичан програм, препознатљив визуелни идентитет, тематски разноврсне емисије, брз, компетентан информативни програм и изузетан технички квалитет снимка. Успешно се носила с државним програмима са једне стране, као и другим приватним ТВ каналима. 

Велики потенцијали политичког утицаја електронских медија данас ниједну власт не остављају равнодушном. Зато и не чуди што је баш овај програмски сегмент БК телевизије од власти будно праћен од њеног оснивања. Власти су нарочито будно пратиле информативне програме БК телевизије. Више пута је светским медијима БК ТВ била једини, широко коришћени, извор информација о актуелним догађањима у Београду и Србији. 

Александар Тијанић први , главни и одговорни уредник БК ТелевизијеРезултат слика за тијанић

Власт је због објективног информисања све шире јавности почела да „кажњава“ БК ТВ искључивањем репетитора, а министарство телекомуникација отезало је са давањем нових локација за репетиторе и тако је спречавало да прошири гледаност на подручја готово целе Србије.

Од самог почетка БК телевизију је организовао и уређивао вероватно највећи маг телевизијског медијског новинарства Александар Тијанић. Он је окупио екипу младих новинара коју је лично и уз помоћ својих сарадника оспособљавао за деликатне врсте програмских садржаја и убрзо после њиховог „школовања“ по његовом програму дао им је да креирају и да воде различите емисије као њихови аутори или водитељи. 

БК телевизија по својој кадровској структури и модерним телевизијским и новим програмским приступом била доминантна у односу на све друге телевизије рачунајући и РТС. Томе сведочи и чињеница да је по укидању националне фреквенције БК Телевизији, њени аналитички новинари, истраживачки новинари и ТВ репортери,  водитељи емисија различитог информативног, образовног, културног и забавног програма, као и аутори појединих емисија постали водећи медијски новинари и водитељи у најпознатијим телевизијама са националном фреквенцијом рачунајући и РТС чији је директор био управо Александар Тијанић.D:\Mitrovic\Mitrovic\BK tv 15.jpg

Модел Бизнис плана компаније БК Телеком 

Годишњи план, поготово његов сегмент пословања, пословни план, био је изузетно тешко конструирати из познатих разлога – готово немогуће пословање у економији уништено ратом, санкцијама, ниским стандардом, инфлацијом и др.

Основе за маркетиншки план, најважнији део пословног плана, било је врло тешко дефинисати у таквим условима. 

За категорије трошкова и трошкова као што су: плате, трошкови ручка, субвенције, трошкови за путовање на посао, порези, регреси за годишњи одмор, трошкови изнајмљивања и куповине опреме, амортизација итд., требало је обезбедити новац, у односу на РТС који се покрива ТВ претплатом, из других комерцијалних извора, продаје реклама и сл.

Важан стратешки циљ БК Телекома био је унапређење квалитета програма, увођење нових програмских сегмената, емитовање добрих филмова и породичних серија, као и коришћење мобилног студија у лајв (уживо) продукцији културних и спортских дешавања.

Радио-телевизија БК Телеком доо Београд, била је прва српска приватна телевизијска станица која је почела са радом у улици Палмира Тољатија 3, а затим пресељена у Булевар Николе Тесле 42а. Основана је 19.01.1994. године  у делатности: Радио и ТВ активности – шифра делатности: 12350 (92200). Оснивачи су били: Карић банка, БК Компанија, Европа Интернатионал, Недељковић Оливера, Карић Богољуб, Карић Драгомир, Карић Сретен, Карић Зоран, Карић Саша и БК Траде – Москва. 

Маркетиншка служба РТВ БК Телекома обучена је за обављање своје функције, односно продаје производа и услуга РТВ БК Телекома трећим лицима – пословним партнерима и клијентима по тржишним ценама.

За обављање тако важне функције за РТВ БК неопходне су претпоставке организационог и кадровског карактера. Да би услуга функционисала организационо и кадровски, служба мора имати одговарајући радни простор и модерну радну опрему.

БК Телеком, поред примарне функције продукције и емитовања ТВ програма, као другу важну функцију има продају производа и услуга, међу којима су најважније емитовање рекламних услуга на програму БК Телекома.

Маркетиншка производња, поред свакодневних обавеза архивирања, продукције, измене и уређивања материјала за емитовање, обавезна је да у сарадњи са РТВ БК Telecom Production израђује снимке и репортаже.

Набавка програма значила је директно преузимање страних и домаћих програма од произвођача или власника права. Сматрали смо да БК Група са својим контактима може директно ићи у куповину иностраног програма, без посредника – агенција, и без непотребних агенцијских провизија. 

0