Увођење система телекомуникација

Пејџинг систем – „Бел паџет (Bel Pagette)“

Пејџери су били претеча даљинских порука чија је употреба била изузетно корисна за појединце, али и фирме типа болница, пошти и других већих система. 

„Бел паџет“ је прва приватна телекомуникациона компанија не само у нашој земљи већ и у Источној Европи. Основана је у јулу 1990. године, а први пејџинг сигнали су емитовани 9. маја 1991. године. Њу смо основали тако што смо откупили већински пакет акција једне канадске компаније од неколико сувласника. Тиме смо откупили и већинска права управљања већ постојеће фирме под тим називом у Београду. Не само што смо купили постојећу опрему, већ смо је и модернизовали, a такође и задржали највећи број запослених. Резултат слика за bel pagette

Наша визија је била: задржати и унапредити положај лидера на тржишту телекомуникација у домену услуга које пружа. Непрестано побољшавати пословне процесе у циљу остваривања профита. Обезбедити висок ниво задовољења постојећих и антиципираних потреба свих заинтересованих страна, корисника, власника, запослених, партнера и друштва у целини.

„Бел паџет“ као лидер на тржишту пејџинга усмерава своју мисију на пружање: информативних услуга радио везом и телефоном; креирање нових производа и услуга у области телекомуникација; инжењерниг радове и шира експлоатација продајне мреже и других ресурса Бел Паџета (људских, просторних, техничких) за активности других чланица Система.D:\Dokumenta\Desktop\BK internet nove slike\pager.jpg

Пејџинг Центар

Инвестициони радови (инсталација, одржавање и развој): 

Развој пејџинг система: формирање кол центра за контакст са корисницима,   функционално повезивање са компанијом Мобтел, интернет телефонија и др.  

Каталог услуга: 

„Бел Паџет“ је своју историјску улогу бежичне комуникације у делу слања и примања порука на даљину, практично завршио своју мисију развојем, инсталацијом и функционисањем мобилне телефоније – стварањем Мобтела 063.

Интернет провајдинг систем – Еунет БК

Ставарањем и увођењем Интернета, светске информатичке мреже, свет је дефинитивно постао „глобално село”. Преко Интернета свет је закорачио у 21. век, а о могућностима његовог даљег унапређења и ширења области примене, као да још увек нико не може да сагледа границе.EUNET DOO

„Браћа Карић” су у стварање компаније за интернет провајдинг „ЕУнет” ушле у склопу одлуке да компанија прошири услуге у области телекомуникација које би покривале телевизију, мобилну телефонију и Интернет.

„ЕУнет” је први интернет провајдер на нашим просторима. Ми смо потписивањем ексклузивног уговора са „EUnet International” 1995. године постали први и највећи. Од тада, Еунет је водећи ISP (Internet Service Provider), са поузданом мрежном инфраструктуром и највећим бројем корисника.

ЕУнет је ауторизовани дистрибутер и продајни партнер великих светских компанија: SUN, Cisco Systems, ADC Kentrox, Net Manage, Intershop, Acer…

ЕУнет је брзо постао интернет бренд у Србији. Под тим брендом послују две компаније. ЕУнет ДОО је власник тог бренда и YUnet International DOO, при чему је ЕУнет посвећен хостингу и развоју софтвера, а YUnet жичном и бежичном приступу Интернету.

На такмичењу брендова у Србији које је 2007. организовала међународна институција Superbrends, ЕУнет је добио статус супербренда за Србију у категорији Дигиталних медија и Интернета, као једини провајдер у Србији са таквим статусом.

У 2007. години ЕУнет је пружао услуге за преко 200.000 приватних и преко 15.000 пословних клијената. На својим серверима хостује преко 6.500 презентација.

Еунет бренд од свог настанка 1997. године дуги низ година био је синоним за поуздан и квалитетан интернет сервис. Посебан тим задужен за развој софтвера, хостинг сервиса и ИТ решења

Компанија нудио је професионалне услуге и напредне сервисе, међу којима су били:

– Eunet Cloud infrastruktura – закуп хардверских ресурса према потребама пословања корисника

– Професионални mail сервиси – MS Exchange full managed usluga, Cloud mail server…

– Cloud Backup i Disaster Recovery решења за критичне апликације и сервисе

– Web Hosting i registracija domena

– Софтвер као сервис – MS Exchange Hosting, Sharepoint, E2CRM Hosting…

– Изнајмљивање професионалних наменских сервера

– Консалтинг и инжињеринг услуге

– Професионална подршка за стандардне и напредне сервисе

Корисници наших услуга имају свог „личног Account managera“ који води бригу о потребама корисника, као и разматрање њихових притужби, сугестија и идеја. На тај начин корисници се могли обратити, јер смо били доступни 24 часа дневно, 365 дана у години.

Такође смо поседовали најсавременију технику, као и најбољу техничку подршку према корисницима. 

Имали смо преко 20.000 пословних корисника међу којима су компаније свих профила и величина. ЕУнет д.о.о. ишао је у корак са светским трендовима и пратио потребе  клијената у чијим ИТ секторима су виртуелизација, оптимизација и брзи раст количине  ускладиштених података.

Каталог услуга за подсистем интернет сервиса: 

Са гашењем Мобтела 063, односно одузимањем његових фреквенција, продајом Мобтела новом власнику, са одузимањем фреквенције БК Телекому као националне телевизије, у БК Групи је престала потреба за даљим наставком рада ЕУнета који је променио власника.  

Мобилна телефонија – Мобтел 063 

Почетком 90-тих година прошлог века догодило се нешто што је на најбољи могући начин приказало моћ предузетништва и повезало први наш бизнис и гаражу у Пећи, у којој су се производили једноставни плугови и врхунску технологију краја 20. и почетка 21. века, а што је умногоме одредило један од најзначајнијих праваца пословних активности наше породице Карић.  D:\Dokumenta\Desktop\BK internet nove slike\Screenshot 2021-02-12 194740.png

Самим почетком 1990-их година Влада Републике Србије је одлучила да покрене мобилну телефонију. Тај пројекат је сам по себи и технолошки и финансијски тражио висок степен одговорности. 

Знало се да је за реализацију таквог пројекта  потребан инострани партнер који, поред новца, има и менаџерске способности да окупи људе спремне да примене нову технологију и знања. Влада је ушла у преговоре са неколико иностраних фирми из области телекомуникација, али је најбоље услове понудила америчка компанија Communication Group International Ltd. 

У тим преговорима Влада Србије је, као свој оснивачки улог, давала фреквенцију, права за увођење система и та права процењена су на 49% власништва будуће заједничке компаније. Опрему и новац за покретања рада предузећа био је дужан да обезбеди инострани партнер и то је процењено на 51% удела у власништву будућег мешовитог предузећа. Уговор о оснивању мешовитог предузећа је потписало ЈП ПТТ с америчким партнером 1992. године и то је било америчко-српско заједничко улагање. 

Међутим ускоро су почеле да се примењују санкције Уједињених нација и америчка компанија је одустала од учешћа у том пројекту због „више силе“, односно санкција и сложених политичких прилика у Србији и њеном окружењу. Ни једна страна ни домаћа фирма, а контактирани су Генекс, Инекс и Прогрес нису били спремни да учествују у пројекту уместо америчке компаније.

Позвао ме је председник Слободан Милошевић и питао ме је да ли ја могу да преузмем уговор о формирању Мобтела пошто сам већ имао пословање и фирме у иностранству. Он је знао да управо због тих несметаних односа мојих фирми у иностранству у условима санкција да могу и поред свега да набавим опрему коју је требало купити од шведског Ериксона, као и да могу да обезбедим и уложим средства да са наше стране покренем рад мешовитог предузећа. Понуђен ми је идентичан уговор који су имали с Американцима. 

Зграда Аероинжењеринга – седиште Мобтела и БК ТВ

Пре него што сам дао одговор на понуду сазвао сам браћу да се нађено у Београду пошто је Драган био у Москви, Зоран у Бечу, а Сретен у Никозији. Када смо се за пар дана сви окупили, ја сам укратко изложио садржај понуде коју сам добио. 

Одмах сам им рекао да је мобилна телефонија најзначајнији посао који се данас може добити у Србији и да има велику будућност, нуде нам тај посао, нуде нам лиценцу, пројекат морамо да реализујемо за две године, ако не успемо губимо и паре и лиценцу. Завладала је тишина. Обично би у оваквим ситуацијама одмах кренула жучна расправа да ли је посао добар, колико је добар, како га треба одрадити. Овога пута не.

Сви имамо неке тренутке који нам остану у трајном сећању. Ово је био један од таквих тренутака. Посматрао сам их и чекао њихову реакцију. Сретен је шеткао по соби. Драган би озбиљно погледао час једног, час другог, спустио поглед, задубио се у мисли. За то време мене је обузела нека врста језе или треме. Различите мисли су ми пролазиле кроз главу. Сви смо већ имали велико искуство, радили смо крупне послове, навикли да баратамо великим цифрама. Оно по чему је овај посао био изузетан, било је нешто друго. Ово је био посао са државом. 

Међутим, одмах ми је било јасно, не само зато што су ме интересовале модерне технологије и о њима сам више знао од браће да ће мобилна телефонија, па и код нас у Србији за пет до десет година бити један од најпрофитабилнијих послова. Ко у њега први уђе и обезбеди стартну позицији, наравно, под условом да преживи, има велике изгледе да у будућности постане „број један”.

Шта ја уопште тражим у бизнису, ако ћу сада да се уплашим и одустанем? Да ли је посао чист? Чист је! Да ли је ризичан? Ризичан је! Кад смо ми као браћа бежали од ризика? Кад су времена била добра а посао безопасан? Никад! Овај ризик јесте већи од других. Па шта? И посао је заузврат велики. Питам вас хоћемо ли заједно? 

Међутим све наше бојазни и дилеме преломио је Драган. Он је одувек имао у себи ту црту војничко-братовљевске лојалности. Ако си ти одлучио Богољубе, онда смо завршили разговор. Води посао ја те следим. Никад нисам радио ништа слично, не знам шта треба урадити. Ти реци шта, а ја ћу видети како. Што се тиче санкција, препоне и служе да би се прескочиле. Тиме је лед некако пробијен и тек онда је кренуо ‘прави’ разговор, какав је међу нама био уобичајен. Великом пројекту и улагању прикључили су се и Сретен и Зоран. 

Требало је окупити тимове људи. Обавити стотине консултација, од правних до практичних. Повезати се са страним компанијама и људима од знања и поверења. Укратко, требало је испланирати цео посао до најситнијег детаља. А то је нешто у чему смо ми били првоклаасн тим рекавши на тај начин и свој дефинитивни став. Породична одлука је донета и могао сам да потпишем Уговор.

Почели смо преговоре са државом и државним предузећем ЈП ПТТ Србије. После извесног времена компанија БК Траде из Москве закључила је 1994. године са јавним предузећем Поштанско телеграфски саобраћај Србије (ЈП ПТТ Србије) Уговор о оснивању мешовитог предузећа за мобилну телефонију ”Мобтел”. То је био први провајдер мобилне телефоније не само у Србији већ и у овом делу Европе. 

Увезли смо у Србију, не тако једноставно због санкција према СРЈ, најсавременију светску технологију за мобилну телефонију из Шведске. У то време то није имао нико у региону. Ми смо успели да некако и не тако једноставно да увеземо сву опрему. То је било велико изненађење и  шок: одакле опрема у Србији, а уведене су јој изузетно строге међународне санкције. Нормално, приликом увоза те опреме помогла нам је руска администрација јер без њих то не би могли да урадимо. Папиролошки сву ту опрему ми смо куповали за руске компаније не за српске, пошто званично ни Шведска није смела да ту опрему продаје СР Југославији, односно Србији. Нити је знала да то иде у Србију. Ми смо формално узели географску територију негде у Сибиру која је величине Србије и те параметре дали Швеђанима који су на основу тога пројектовали базне станице. Опрема је испоручена у Русију, а ми смо је онда спаковали у шлепере, приказали је као уређаје за информационе системе и рачунаре и довезли преко једне нама суседне земље у Србију. Како је било врло пажљиво камуфлирано успело нам је. 

Уговором је предвиђено да почетни капитал „Мобтела” износи 130 милиона америчких долара. Систем „Браћа Карић – БК Трејд” из Москве, за 51% власништва у мешовитом предузећу, улаже 51.000,00 динара за име почетног оснивачког капитала предузећа и 66.350.000$ као додатног оснивачког капитала, и то 1.000.000$ у новцу, а 65.350.000$ у опреми за мобилну телефонску централу, системе преноса, базне станице, антене, мерне инструменте и рачунарску опрему потребну за функционисање система.

ЈП ПТТ за 49% власништва у „Мобтелу”, улаже 49.000,00 динара на име почетног оснивачког капитала и 63.748.000$ на име додатног оснивачког капитала, од чега 5% у новцу у износу од 6.321.700$, а 44%, односно 57.426.300$ у правима да омогући прикључивање мреже јавне мобилне радио-телефоније на постојећу фиксну мрежу у потребном броју прикључних тачака и омогући да мешовито предузеће лоцира своје уређаје унутар ПТТ просторија, уколико за то постоје могућности.

У односу 51% према 49% оснивачи учествују у деоби добити „Мобтела” и у управљању њиме, с тим да је одредбама оснивачког уговора о квалификованој већини гласова предвиђено да ПТТ може да спречи доношење одређених одлука у „Мобтелу”, иако је мањински оснивач. 

Једна од клаузула Уговора је предвиђала и обавезивала државу да у првих 20 година лиценцу неће добити ниједан други провајдер. Само две године по потписивању уговора с БК трејдом, држава нас присиљава да одустанемо од те клаузуле да би се увео други оператер.

Кад је Мобтел основан његова почетна, оснивачка вредност била је 130 милиона долара, а када је 2006. године продат Норвежанима држава Србија је као мањински акционар инкасирала целу суму од 1,5 милијарди евра. Ето једног од кључних доказа како су Карићи домаћински 12 година управљали Мобтелом. За те године Мобтел је стекао 2,8 милиона претплатника и држави уплатио 1,76 милијарди евра пореза и доприноса. И то говори о пословној политици која је вођена у компанији.

Државом, која је Карићима одузела сувласништво у Мобтелу и 2006. године продала норвешком Теленору, управљале су нове тзв. демократске власти које су већ неколико година господариле и управљале судбином предузећа, државе и народа.  

Развој, активности, пословање и организација Мобтела

Мобтел Србија БК – ПТТ као заједничко предузеће БК Трејда и ЈП ПТТ основан је 15. априла 1994. године и то као заједничко предузеће за увођење јавног мобилног радио-телефонског система у Републици Србији и уписан у Судски регистар под називом: “Србија БК -ПТТ Мобилна телекомуникациона компанија” ДОО, са седиштем у Београду Таковској улици у згради ПТТ-а.

У првој години пословања Мобтел је обезбедио 50.000 нових претплатника да би се 1998. тај број утростручио и износио 150.000 корисника; 1999. године 355.000 корисника, а 2000. 765.000 корисника. Повећање броја корисника из године у годину не би могло да се оствари без повећања покривености територије и становништва 063 сигналом. 

Покривеност територије и становништва 063 сигналом (1998-2000) и број запослених у компанији

1998.1999.2000.
Покривеност територије40%50%85%
Покривеност становништва60%70%92%
Број запослених206315422

Визија компаније оријентисана је ка томе да МОБТЕЛ задовољава како потреба самог друштва, тако и индивидуалне потребе за квалитетном, брзом, сигурном и једноставном мобилном комуникацијом, тако да сваки становник Србије има мобилни телефон и користи нашу мрежу.

Мисија наше компаније је пружање услуга за коришћење јавних мобилних телекомуникационих мрежа. Ми ћемо омогућити нашим клијентима да уђу у брз, квалитетан, поуздан и јефтин контакт са породицом, пријатељима и пословним партнерима у било којој тачки света. У испуњавању ових захтева обезбедиће се стабилна и дугорочна позиција тржишног лидера, остварујући раст и развој наше компаније и задовољавајући интересе власника капитала, запослених и државе. 

Запослени у Мобтелу

Оваква пројекција би се реално остварила много раније него што се предвиђало али због непоштовања државе, односно јавног предузећа ПТТ кључне одредабе уговора и само после 18 месеци од почетка рада заједничког предузећа Мобтел добија конкуренцију, јер је оператер Телеком Србија формирала нову своју компанију 064 чиме је директно утицала на активност, пословање и развој своје претходне компаније Мобтел Србија БК – ПТТ. И поред те апсолутно нелегитимне нове конкуренције Мобтел је наставио да се убрзано развија и постане лидер не само у Србији, него и у читавом региону. 

Организациона структура

И поред тога, команија Мобтел је захваљујући прецизно дефинисаним циљевима и задацима у техничком и тржишном правцу остваривала статус и улогу лидера. Број и асортиман услуга које је пружао Мобтел у оквиру ГСМ мреже биле су готово свакодневне, а што је такође утицало на раст и конкурентност Мобтелових услуга у односу на конкуренцију. Квалитет, асортиман, брзина и поузданост пружања услуге били су основни фактори раста и упеха.

Међународни систем управљања квалитетом провераван је од стране европски реномираног сертификационог тела Lloyd’s Register са седиштем у Лондону која је дала сагласност и сертификат да су све врсте активности управљања и процеса у Мобтелу усаглашене са међународним ISO стандарима квалитета.

Разимирајући оснивање и развој Мобтела може се истаћи да смо ми Карићи за мање од десет година створили компанију вредну две милијарде евра. У поређењу са великим мултинационалним компанијама скромно. Али шта „Мобтел” значи у размерама једне Србије, довољно је рећи да је држава током истог тог периода продала око 2.000 предузећа за мању своту новца. Дакле, Карићи су створили фирму вреднију од целокупне српске привреде.

0