Beogradska tvrđava – Kalemegdan

JP „Beogradska tvrđava” je sa nama i firmom Go2Tech uspešno realizovalo projekat digitalizacije i promocije spomenika kulture i na savremen način. Upotrebom  savremene informacione tehnologije, napravljena je virtuelna šetnja prostorom Tvrđave sa pričama o 35 spomenika kulture. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansiralo je kompjuterizovani 3D obilazak Kalemegdanskog utvrđenja i parka.

Beogradska tvrđava realizovala je projekat digitalizacije i multimedijalne prezentacije najznačajnijih spomenika kulture, tako da svi korisnici računara i pametnih telefona sada jednim klikom na link https://beogradskatvrdjava.co.rs/virtual-tour/ mogu krenuti u obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Tvrđave.

Virtuelna tura je kompatibilna sa svim uređajima i pretraživačima, a sadržaj se nudi na pet međunarodnih jezika pored srpskog: engleskom, nemačkom, ruskom, turskom i kineskom. Svi sadržaji dostupni su u VR formatu (virtuelna realnost) na mobilnim platformama i izrađeni su filmovi u VR tehnologiji za najznačajnije spomenike. Svi objekti su mapirani na mapi. Svaki lokalitet ima propratnu priču i audio vodiča.

Vesna Vlatković iz JP „Beogradska tvrđava” kaže da su nove tehnologije prepoznate kao saveznik koji omogućava da sve ono izvanredno što postoji na Beogradskoj tvrđavi bude lako i jednostavno dostupno svima.