Muzej podunavskih švaba u 360

Ovaj projekat je značajan za očuvanje i promociju kulturnog nasleđa podunavskih Švaba u Vojvodini.

Virtuelni obilasci muzeja su način da se kulturno nasleđe očuva i približi javnosti. Omogućavaju nam da vidimo izbliza i iz uglova koje je često nemoguće videti lično. Posebno su korisni u vremenima kada putovanje nije moguće ili kada su muzeji zatvoreni zbog pandemije.

Ovaj virtuelni obilazak Muzeja podunavskih Švaba napravljen je na tri jezika, što umnogome doprinosi njegovoj dostupnosti i široj publici.

Dunavski Švabi su specifična etničko-kulturna grupa u Vojvodini koja je kroz istoriju često gubila svoj identitet. Ovaj muzej nam pruža priliku da upoznamo život i kulturu ovog naroda, koji se danas izjašnjava kao Nemci, iako se procenjuje da ih u Vojvodini ima između 20 i 30 hiljada.

Stanovništvo ovog naroda u Sremskim Karlovcima živelo je u specifičnim uslovima i njihov položaj postavlja mnoga važna pitanja o kolektivnim etničko-kulturnim pravima, toleranciji i suživotu. Kultura podunavskih Švaba u Vojvodini i Srbiji je dugo bila potiskivana i uništavana, pa je danas samo senka onoga što je bila.

Ovaj muzej ima značajnu ulogu u revitalizaciji tradicionalne kulture ovog naroda i stvaranju sopstvene nacionalno-kulturne svesti. Ukratko, poseta Muzeju podunavskih Švaba u Sremskim Karlovcima i snimanje virtuelne ture kroz njega predstavljaju značajan korak u promociji i očuvanju kulturnog nasleđa ovog naroda.

  • YEAR 2018
  • WE DID Virtuelna tura, multilanguage
  • PARTNERS Novi Sad, grad kulture 2021.
  • CATEGORY
  • TAGS