Virtuelne ture u turizmu

Virtuelne ture u turizmu

Virtuelne ture u razvoju turističkih destinacija

Kao rezultat modernog doba, putnici danas traže nove turističke lokacije i iskustva. Kao rezultat toga, turistička industrija kontinuirano smišlja nove turističke ponude. Upotreba informacionih tehnologija u turizmu je sve češća kao rezultat interakcije turista i njihovih zahteva. Mnoge turističke organizacije imaju za cilj da se prilagode tržišnim trendovima i uvedu inovacije u svoje poslovanje. Inovacije se uglavnom odnose na virtuelne ture, koje omogućavaju posetiocima da se upoznaju sa određenom turističkom lokacijom i sadržajima koje ova destinacija pruža. Virtuelna tura prikazuje skup međusobno povezanih panoramskih fotografija koje prikazuju unutrašnji i spoljašnji prostor, omogućavajući gledaocu da praktično „šeta“ kroz dato okruženje. Osećaj istinskog prisustva na određenoj lokaciji ostavlja trajni pečat na posmatrača. Svaki virtuelni obilazak je poboljšan video zapisima, fotografijama i sadržajem na lokaciji, virtuelnim vodičima, virtuelnim kustosima, naratorima i informacijama na nekoliko svetskih jezika.

@360serbia ♬ original sound – 360 Serbia

Kakvu ulogu imaju virtuelne ture u razvoju turizma?

Svakako, ovo je jedan od najpovoljnijih metoda za digitalnu vizuelizaciju gradova, objekata i spomenika. Virtuelni turisti mogu da se upoznaju sa lokacijom pre dolaska na istu. S jedne strane, virtuelna putovanja mogu delovati kao podsticaj za stvarna turistička kretanja; s druge strane, u njima učestvuju posmatrači egzotičnih destinacija jer su svesni da ih zbog budžetskih ograničenja ili nedostatka slobodnog vremena nikada neće posetiti. Panoramska fotografija prikazuje stvarni izgled turističke destinacije i edukuje potencijalne posetioce o svim dodatnim sadržajima. Koncept postturističkog javlja se u oblasti savremenih tehnologija i komunikacija. Post-turista istražuje, igra se i vidi svet kao pozornicu na kojoj se sve odvija. On je dobro informisan i tehnološki podkovan i virtuelni prostor vidi kao platformu za svoje putničke avanture. Virtuelne ture mu omogućavaju da nauči sve što treba da zna o svojoj potencijalnoj turističkoj destinaciji, uključujući izgled hotela i sobe u kojoj će boraviti, kao i izgled ulice kojom će hodati…. VR turista odbija da se posmatra kao pripadnik mase, vođen ustaljenim konvencijama putovanja („plaža i sunce“, „noćni život“, „krstarenje“, „kultura i umetnost“, „zabavni parkovi“) i specifičnim životnim stilovima ( „Student“) U ovoj situaciji turista bira sopstvenu turističku lokaciju na osnovu svojih interesovanja i potreba, a prezire tradicionalne tipove turističkog ponašanja. Kada biraju destinaciju za posetu, turisti obraćaju pažnju na svaki aspekt. To će vam ponuditi novu perspektivu i omogućiti vam da vidite svet u novom svetlu. A koncept će vrlo verovatno uticati na izbor turističke lokacije.

Koje su prednosti korišćenja virtuelnih interaktivnih tura u turističkim destinacijama?

Turistički sajtovi koji su pritisnuti konkurencijom sve više razmišljaju o primeni informaciono-komunikacionih tehnologija. Da biste izbegli gubitke i ostvarili profit u kompaniji, od vitalnog je značaja da budete u toku sa tržišnim trendovima. Internet omogućava direktnu komunikaciju sa potencijalnim putnicima. Od ključne je važnosti stalno razmatrati zahteve sadašnjih i budućih putnika. To zahteva razvoj različitih usluga kako bi se zadovoljile potrebe turista.

Turistička mesta koja koriste virtuelne interaktivne ture imaju prednosti u odnosu na destinacije koje se promovišu putem tradicionalnih veb lokacija. Uspeh svake turističke atrakcije zavisi od razvoja veb sajtova koji uključuju virtuelne interaktivne ture. Takve turističke lokacije imaju prednost jer većina potencijalnih turista svoj prvi utisak stvara na osnovu najpristupačnijih ponuda.

Kao rezultat toga, potencijalni turista dobija značajnu količinu turističkih informacija pre samog putovanja.
U marketinškoj praksi, inovacije u vidu ovakvih tura predstavljaju korist za mnoge turističke lokacije, posebno one manje i manje afirmisane. Osim toga, bitno je napomenuti da budući turisti mogu uštedeti novac i vreme koristeći prikupljene informacije kako bi napravili najbolji izbor o tome koje turističko mesto da posete u bilo kom trenutku.

Virtuelno predstavljanje Srbije

Brojni izveštaji svetskih medija i sve veći broj turista koji upoznaju i uživaju u turističkoj ponudi naše zemlje potvrđuju da srpski turizam postaje sve popularniji u regionu i svetu. Srbija svojim kulturnim i prirodnim obeležjima oduzima dah posetiocima i podstiče sva njihova čula, ostavljajući im divne uspomene. Virtuelna tehnologija je sada dostupna širokom spektru korisnika i služi kao jedan od primarnih marketinških alata u promociji turističkih destinacija, hotela, seoskih porodica, nacionalnih parkova i drugih turističkih igrača.

Agencija 360°VR Serbia pozvana je da elemente kulturne ponude i prirodne atrakcije Beogradske tvrđave prikaže u virtuelnoj realnosti kako bi ove atrakcije predstavila na što autentičniji način.

Na primeru ispod možete videti prezentaciju Beogradske tvrđave:


Saša Stojanović

360°VR filmovi na Sajmu turizma u Beogradu

Posetioci sajma turizma u Beogradu imali su priliku da se upoznaju sa kulturnim znamenitostima i prirodnim lepotama Srbije kroz naše 360VR filmove. VR video sadržaji su snimani na teškim lokacijama, poput Rtnja, Kopaonika, Đerdapa, Ozrena, Gornjačke klisure, zidina Golubačke i Ramske tvrđave, brojnih manastira i jedinstvenog pogleda na Drinu sa Banjske stene i Dunava sa Đerdapa, sve sa ciljem stvaranja nezaboravnog iskustva pod sloganom „Srbija u 360“ Posetioci sajma bili su podstaknuti da otkriju svu raznolikost i lepotu turističke ponude naše zemlje.

Turisti uživaju da upoznaju turističku ponudu Srbije kroz VR, Srbija je zemlja prepuna prirodnih bogatstava koja samo čekaju da budu pronađena“, izjavio je Marko Stefanović, poznati bloger i Youtuber, nakon gledanja filma u Oculus Quest-u. „Prirodni pejzaž i životinje Srbije su me oduševili, od širokih ravnica severu do visokih planina i klisura na jugu.

360°Serbia ima u svom portfoliju preko stotinu 360VR videa iz Srbije, učestvovanje u domaćim i u međunarodnim projektima. Sve prezentacije urađene su na najvišem produkcijskom nivou uz praćenje najnovijih trendova u oblasti Virtuelne realnosti.

360°Serbia prati aktuelne tehnologije i ubuduće ćemo na ovaj način našim gostima približiti turističku ponudu Srbije„, izjavio je Saša Stojanović, marketing direktor agencije 360°VR.

Njegova agencija je nedavno izradila Virtuelni obilazak opštine Petrovac na Mlavi i 360°VR film „Uspon na Via Ferratu“ u Gornjačkoj klisuri.


„Naši filmovi nisu statični 360°VR filmovi u kome kamera snima jednu poziciju, dok narator čita neki dosadan tekst. Filmovi u našoj produkciji vas vode direktno u središte akcije, bilo to da je to alpinističko penjanje, planinarenje, skijanje ili paraglajding letenje. Po tome se naša produkcije ističe i posetioca vodi u središte akcije“, ističe Stojanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.